Julklappsspelet – en klassisk jullek!

julklappsspelet

Julklappsspelet har blivit en riktig klassiker! Hemma hos oss leker vi det både på julfesten och på julafton. I vissa familjer har julklappsleken ersatt de personliga julklapparna, i alla fall för vuxna.

Vad är julklappsspelet?

Julklappsspelet, julklappsleken, tärningsspelet eller paketleken – kärt barn, eller roligt spel, har många namn. Det finns många varianter på julklappsspel men för många är det tärningsspelet som är det klassiska. Det hela går ut på att man har lika många okända julklappar som man är deltagare och att slump och skicklighet avgör vem som får vilken julklapp.

Julklappsspelet tips och regler

Beroende på i vilket sammanhang och med vem ni ska göra julklappsspelet bestäm ett värde på paketen och hur många julklappar alla ska ta med sig. Det kan vara en julklapp per person eller tre små klappar.

Ska det lekas på kul vid en julfest ska det vara billiga saker i paketen. Gör man det istället för personliga julklappar till de vuxna i familjen, ska värdet kanske vara några hundralappar. Men det är bra om man är tydlig och sätter en gräns, då blir det enklare för alla att handla.

Julklappsleken – gör så här:

 1. Lägg alla julklappar i en hög på bordet.
 2. Låt alla slå med en tärning i tur och ordning. Alla vill slå tärningen och få en sexa. Får man en sexa får man ta en julklapp.

  Variant: Vill man kör man också med att om man slår en etta får man lägga tillbaka en julklapp om man har någon. Är man många och vill ha högre tempo kan man slå med två tärningar. Slår man då två sexor får man ta två julklappar. Man kan också låta andra tärningskast ha betydelse, t.ex slår man en femma flyttar alla ett steg till höger kring bordet, medan julklapparna ligger kvar på samma plats.
 3. När alla julklappar är utdelade sätts en timer på okänd tid.
 4. Slår man nu en sexa får man ta en julklapp från någon annan.
 5. När tiden är ute får man de julklappar som man har!

  Variant: Man kan också öppna julklapparna innan man börjar sno dem av varandra.

  Variant: Man kan också ta två slutomgångar. Först som ovan. När tiden är ute öppnas julklapparna och så sätts timern på en ny hemlig tid. Nu får man chans att “sno” de öppnade klapparna.

  Julklappsleken där alla får julklappar:
  Kanske vill man att leken ska sluta lite mer rättvist så att alla har minst en julklapp när det hela är slut. Då kan man köra en sista omgång där en sexa fortfarande betyder att man får ta en julklapp medan en etta betyder att man får ge bort en julklapp till någon som inte har en, man fortsätter så tills alla har en julklapp.
julklappsspelet

Julklappsspel på julfest – mycket uppskattat lek

På vår årliga julfest finns två stående inslag förutom mat & dryck – det är årets julquiz för vuxna medan barnen tittar på en julfilm, och julklappsspelet i två omgångar – en för barn och en för vuxna.

Alla gäster ombeds ta med sig en julklapp med ett värde på max 50 kr. Vuxna tar med en julklapp till vuxna och barn tar med en julklapp till barn. Det är viktigt att hålla rätt på julklapparna när gästerna kommer. Vi brukar göra två säckar som står i hallen, där vi direkt sorterar in de som ska vara till barnens julklappsspel och de som ska vara till de vuxnas.

Julklappsspel för barn

För barnen brukar vi köra en lite förenklad variant där man inte tar julklappar från varandra, det kan vara lite för tufft i barnens värld som så ofta fokuserar på rättvisa. Då sitter barnen i en ring på golvet med alla julklappar i mitten. De slår en tärning i tur och ordning, får man en sexa får man plocka en julklapp ur högen. När alla julklappar är slut och alla fått varsin så får man öppna!

Julklappsspel för vuxna

För de vuxna kör vi den tuffare varianten. Vi brukar köra med två tärningar eftersom vi är många, och det blir roligt med ett högt tempo. Alla julklappar läggs ut på bordet. Först får man plocka en julklapp när man slår en sexa, slår man två sexor, får man ta två julklappar. När alla julklappar är utdelade sätts timern på hemlig tid och sedan börjar vi sno från varandra. Tempot är högt och varje år blir det några julklappar som blir favoriter och som snos hela tiden. Gästerna brukar anstränga sig för att hitta kul klappar och inslagning – vissa paket ser ut som något de är – eller kanske inte…? Vi öppnar inte klapparna, det är roligare att se hur något blir populärt, fast ingen vet vad det är – och det brukar bli många skratt när det avslöjas vad det är i det attraktiva paketet. När tiden är ute får alla de julklappar man då har, det vill säga vissa får många, andra inga.

Julklappsspelet tips inför spelomgången

 • Slå in riktigt fina julklappar. Vi vet ju alla att utsidan kanske är finare än insidan, men det är ändå väldigt svårt att stå emot ett läckert paket!
 • Vissa saker kan tjäna på att slås in så att man verkligen ser vad det är, en trisslott eller en liten miniflaska inslagen så att det går att lista ut vad det är i paketet är något alla vill ha.
julklappsspelet

Julklappar till julklappsspelet några tips & idéer

Försök hitta något som är en bra julklapp till både kille och tjej, gammal som ung.
Håll dig inom reglerna som värden värdinnan har satt upp. T ex 50 kr -100 kr max pris.

Tips på julklappar som är lämpliga till julklappsspelet

Är man ett mindre sällskap kanske man kan gå upp i värdet på julklappar till julklappsspelet, kanske till 200 kr. När en större grupp ska spela blir det naturligt med en mindre och mer symboliskt värde av julklappen. T ex ficklampa, trisslott, chokladkaka, iskuber, ett spel, en kortlek, ett förstoringsglas.
Packa sedan in julklappen lite lurigt inför spelet så man inte kan gissa vad det är. Ta gärna
en lite större låda och lägg i något annat tungt som gör att det känns värdefullt. Under spelets gång
kan man också lägga till mystik om klapparna genom att gissa högt och showa lite för att skapa mer mystik om de olika julklapparna. Desto mer show och spekulationer om vilken klapp som är mest värdefull ökar intensiteten och nöjet i spelet.
Har du fler tips på julklapp till julklappsspelet – kommentera i slutet av vårt inlägg så kan vi uppdatera listan på julklappar.

Andra roliga julklappsspel och julklappslekar som är populära

Julklappslek – Dra en siffra

 1. Skriv siffror på lappar, lika många lappar som spelare.
 2. Lägg klapparna i en hög, sedan får varje spelare dra en siffra.
 3. Den som drar lappen med nummer 1 får börja öppna ett paket.
 4. Den som fick siffran 2 får välja om den vill ha 1:ans öppnade paket eller välja ett nytt paket ur högen att öppna. Väljer 2:an att ta 1:ans öppnade paket, så får 1:an öppna ett nytt.
 5. Sedan är det 3:ans tur och så fortsätter man på samma sätt tills alla fått en julklapp.

Kläm, gissa, få!

 1. Julklapparna läggs på bordet.
 2. Slå en tärning i tur och ordning. Den som slår en sexa får plocka upp en julklapp och klämma på den och sedan gissa vad det är i form av en fråga “Är det något man kan ha på sig?”, “Är det något till badrummet?”, “Är det något man kan leka med?”. Den som köpt klappen svarar. Man får sedan en gissning. Gissar man rätt får man öppna paketet, gissar man fel får näste man klämma och gissa.
 3. Den som gissar rätt får öppna paketet.
 4. Sedan fortsätter man med nästa paket, tills alla är utdelade och öppnade.

Grytvanteleken

Ni behöver en tärning och ett par grytvantar eller tjocka tumvantar och också gärna en tomtemössa.

Julklapparna ska vara inslagna i flera lager papper och snöre med mycket tejp!

 1. Yngst får börja, eller slå om vem som börjar. Denne får sätta på sig mössa och vantar och får välja ett paket ur högen.
 2. Den till höger om den som har paketet slår tärningen upprepade gånger tills hen slår en sexa. Under tiden får den med vantarna försöka öppna paketet.
 3. När en sexa är slagen skickas mössa, vantar och paket vidare till den som slagit den och tärningen vidare till höger. Så fortsätter man tills paketet är öppnat, den som lyckas får julklappen.
 4. Fortsätt sedan med nästa julklapp.

På julen ska man leka jullekar!

Här finns tips på fler roliga jullekar till vuxna>>

Här finns tips på roliga jullekar för barn>>

Här finns tips på 10 klassiska jullekar för hela familjen>>

Sending
User Review
4.75 (4 votes)