Julbord med mord! 2 juliga, kluriga mordgåtor

julbord med mordgåta

Planerar du för ett julbord på jobbet, en julfest hemma eller för självaste firandet i juldagarna med familj, släkt och vänner? Och tänker att mat, glögg, mys och TV i all ära – men det vore kul att göra något lite annorlunda i år… då ska ni kanske lösa en mordgåta tillsammans!

Hos grapevine.nu finns det en hel del olika mordgåtor att välja mellan i lite olika format – och två av dem utspelar sig i juletid och passar utmärkt till julbord, julfest och självaste julfirandet!

En livsfarlig jul – julig pusseldeckare

En livsfarlig jul” utspelar sig i juletid och ni får besöka godset Granehof där familjen af Grane träffas för sitt traditionella julfirande i juldagarna! Det blir dock inte mycket av julefrid utan istället en dag av utspel, lögner, intriger, svek – och mord! Poliskommissarie Winter kommer till Granehof för att ta fast en mördare. Kan ni göra detsamma? Det handlar om att med slutledningsförmåga, logik och klurighet lista ut detaljer kring ett mord, så som motiv, tidpunkt, mordvapen, tillfälle och så vidare.

Mordgåtan är uppbyggda så att man kan lösa den individuellt, i par eller i lag. Alla deltagare får först en beskrivning av alla personer som är med i mordgåtan och bekantar sig med dem. Därefter läser en lekledare upp fyra kortfattade kapitel. Det finns också en del bevismaterial att kika på – och därefter ska det kluras ut vem som är mördaren. Den här mordgåtan delas med fördel upp under en kväll, så att man mellan de olika delarna umgås, äter och pratar. Mordgåtan blir då en röd tråd genom kvällen (eller juldagen), en rolig aktivitet att samlas kring, men utan att helt ta över tillställningen. Vi rekommenderar att man delar upp mordgåtan just på detta sätt, så att det inte blir för “långrandigt”. Man kan räkna med runt en timme effektiv speltid när man lägger ihop de olika delarna, också lite beroende på hur mycket tid man tillåter för funderande och diskuterande.

Firar man en internationell jul eller har kollegor på jobbet som inte pratar svenska finns mordgåtan också på engelska – “A fatal Christmas

Läs mer om mordgåtan “En livsfarlig jul” här>>

mordmysterium

10 små tomtenissar – mordgåta i nytt format

Lagom till julen 2022 kommer en ny mordgåta i nytt format! Det här är också en enkelt genomförd mordgåta där man individuellt, i par eller i lag ska lista ut detaljer kring ett mord, och slutligen vem som är mördaren. Men den här mordgåtan kan göras på lite kortare tid (om man så önskar) och här läser och klurar man mer i grupp och lyssnar lite mindre på en uppläsare. Det hela kan genomföras på ca 30-60 minuter, beroende på hur mycket tid man tillåter för klurande. Det hela bygger på kort som man delar ut i omgångar, bevismaterial att kika på och en kort inledande historia. Även denna mordgåta kan man med fördel dela upp under en kväll eller dag, men den är också tillräckligt kortfattad och social för att kunna genomföras i “ett svep”.

Mordgåtan kan lösas av många i lag på den stora julfesten men också av kanske bara familjen under julfirandet, det går utmärkt att bara vara en grupp som löser den tillsammans – ett mysigt sätt att umgås! Lekledaren kan också vara med – bara man tar undan lösningen utan att tjuvkika när man skrivit ut det hela.

Den här mordgåtan handlar om 10 små tomtenissar – men så var de bara nio! Det här är inte sagan för den som fortfarande tror på snälla tomtar! De tio – på ytan gulliga – tomtarna har antagit mindre trevliga mänskliga drag och deras julfirande kantas av intriger, otrohetsaffärer, lögner och svek – och mord! Nu handlar det om ett genomskåda tomtarnas lögner och lista ut vem som mördade tomten!

Tomtarna är gulliga men inte så trevliga så det hela är en vuxensaga – med glimten i ögat!

Läs mer om mordgåtan “10 små tomtenissar” här>>

julbord mordgåta

Mordmysterium med rollspel

Vi har också riktigt roliga mordgåtor med rollspel, men dessa kräver lite mer av deltagarna. För dessa behöver man vara ett visst antal personer som deltar och alla spelar en avgörande roll! Alla får sig sin roll tilldelad innan självaste tillställningen. Deltagarna läser på, klär ut sig och dyker upp som den person de ska vara. Sedan spelar alla en roll efter manus under kvällen. Det här är en “helkvällsaktivitet” och man är i sin roll från det att man kör igång tills dess mordet är löst. Hur lång tid det hela tar är mycket upp till deltagarna, det beror på hur mycket man lever sig in i det hela och improviserar. Mordmysterier av det här slaget är tex “Teatermordet” (11-15 personer), “Teodor Toloffs Testamente” (10-15 personer) och “Mord på menyn” (6-8 personer).

Sending
User Review
4.4 (5 votes)