Roliga julfrågor för vuxna & barn

roliga julfrågor

Att klura på roliga julfrågor och lösa saker tillsammans är ett trevligt sätt att umgås – därför är quiz, frågesporter och tipspromenader populär underhållning till fest och umgänge. Under julhelgen umgås man ofta lite mer än vanligt, inte minst eftersom man kanske åker långt för att tillbringa julen med släkt och familj – och då finns det ibland några extra timmar att fylla med något trevligt!

Roliga julfrågor

Gör man ett quiz med roliga julfrågor blir det inte bara frågor att svara på – utan bidrar också extra till den mysiga julstämningen! Roliga julfrågor är ofta de där man också lär sig något litet, eller en fråga som berättar lite bakgrund eller historia. Ska man göra ett julquiz blir det ofta allra bäst om man inte “bara” ställer enstaka frågor “rakt upp och ner” utan att man gör frågor som har några olika underfrågor. På så sätt blir quizet ofta mer underhållande.

Bra ämnen för ett julquiz

Det finns en hel massa att fråga om när man gör roliga julfrågor, inte minst eftersom julen omges av så mycket historia och kuriosa. Man kan så klart basera frågor på fakta om julen, fakta om julafton och fakta om jultomten – men också betydligt mer långsökta ämnen. Som julön till exempel – vilket land tillhör den? Att blanda in lite långsökta kopplingar bland frågorna gör quizet lite roligare! Det finns ju också en hel massa julfilmer, julmat och julmusik att ställa frågor om. Som alltid är musik stämningsfullt – massvis med julmusik är trevligt i ett julquiz.

Roliga julfrågor för vuxna

Julfrågor för vuxna ska självklart vara lite knepigare. Men man ska tänka lite på vem det är som ska svara. Gör man ett julquiz för hela släkten är det viktigt att det finns frågor som passar både till mormor och till tonåringarna. Helst i en härlig blandning. Bäst blir det sedan om man blandar människor med olika ålder och bakgrund i lagen, så att alla kan bidra med något och får briljera med sina kunskaper.

Färdiga julquiz – bara att skriva ut!

Vi på grapevine gör varje år ett aktuellt julquiz. Vårt julquiz har roliga julfrågor för vuxna – men även ungdomarna brukar där kunna svara på sådant som de äldre kanske inte har koll på. Vårt julquiz är uppbyggt med mycket julmusik – men inte bara med frågor om låt och artist, utan musiken är kopplad till följdfrågor om precis allt som har med julen att göra och mycket är kopplat till sådant som är aktuellt i år.

julquiz

Mer julfrågor för vuxna hittar du i färdiga quiz och lekar som:

  • Julmobilquiz – precis vad det låter som, ett julquiz som man löser på vandrande fot i mobilen.
  • Julfest! – I den här julfestleken finns olika stationer som är uppbyggda kring ett tema, både med roliga julfrågor men också med provningar och knepigheter!
  • Mingelquiz Jul – som en tipspromenad med med quizfrågor utan svarsalternativ. Varje blad har ett jultema och flera roliga julfrågor som ska besvaras.
julfrågor för barn

Julfrågor för barn

När man gör julfrågor för barn ska de så klart vara lite enklare – men ha i åtanke att barnen kanske många gånger har färskare kunskaper än de vuxna om till exempel julens bakgrund och traditioner, eftersom detta också är något som man läser om i skolan. Gör man julfrågor för barn kan det också vara bra att blanda in lite knepigheter i frågorna så att det inte bara är kunskapsfrågor, då blir det mer omväxlande och roligt även för de som inte är så förtjusta i fakta.

Ett bra exempel på detta finns i tipspromenaden “Julklappsjakten” där vissa frågor är kunskapsfrågor och vissa är små klurigheter, och istället för vanliga 1-x-2 svar ska varje fråga ge en bokstav som man sedan ska bilda ett lösenord av!

Julmusikquiz för barn

Julen är ju förknippad med massvis med musik och det kan man så klart med fördel använda sig av när man gör ett julquiz för barn! För de yngre barnen kan man göra roliga julfrågor kring julsånger och ringlekar, för de lite äldre barnen kan roliga julfrågor kretsa kring jullåtar och mysiga julfilmer!

Här finns två färdiga julmusikquiz för barn:

julfrågor till tipspromenad

Julfrågor till tipspromenad

Om man vill göra en julig tipspromenad – definitivt en bra idé för att få ut hela släkten på en vinterpromenad – ska man tänka på att frågorna måste passa för att ha svarsalternativ. En del frågor kan bli för enkla när man har 1-x-2-svar. Lösningen är så klart att göra lite knepigare frågor. Roliga julfrågor till tipspromenad är sådana där man ska välja bort någonting – till exempel “Vem var inte med och spelade in Do They Know It’s Christmas med Band Aid 1984?”

Vill du slippa klura ut roliga julfrågor till tipspromenaden själv kan du köpa ett tipspromenadpaket från grapevine. I vår riktigt juliga tipspromenad har vi gjort hela 30 färdiga frågor i fin design. Tanken är inte att man ska låta släkten gå en mil, utan att tipspromenaden är flexibel så att man kan välja dels lite svårighetsnivå genom att välja ut frågor, och dels längden på sin tipspromenad. Det finns svarsformulär för en runda med 12,15 eller 20 frågor. Frågorna i sig numrerar du själv när du valt vilka och hur många du vill ha.

Julfrågor för hela familjen

Det kan vara svårt ibland att blanda barn och vuxna när det kommer till lekar med frågor. Barn och vuxna kan olika saker och de yngre barnen kan tappa tålamodet med ett quiz. Då kan det vara bättre att satsa på utmaningar som inte bara handlar om kunskap.

Här finns två jullekar som passar för barn och vuxna att leka tillsammans:

  • Testat & Klart JUL – en rolig festlek med tester i fina färdiga brev – allt uppbyggt för att enkelt kunna tävla i lag, alla tillsammans, små och stora!
roliga julfrågor

Läs mer om julklappsspelet och dess roliga varianter

Sending
User Review
5 (1 vote)