En annorlunda jul 2020

fira jul online

Jultraditioner är något av det mest heliga vi har – det ska firas likadant, från år till år. Men i år blir det – som allt detta märkliga år – en annorlunda jul. Vi kan kanske inte fira lika många tillsammans som vi är vana vid, barnen kanske får fira utan mor- och farföräldrar och julfesterna på jobbet får vi göra digitalt.

Men jul vill vi ju ändå fira – i mindre sammanhang, kanske med en aktivitet utomhus med avstånd eller att någon får vara med digitalt på julfirandet. Vi måste alla tänka till – och tänka om – så att vi trots allt kan fira en mysig jul – kanske utan alla traditioner men med nya, kreativa lösningar! Här följer lite idéer för att fira jul 2020!

Digital julfest på jobbet eller glöggafton med vännerna

Samla kollegorna eller vännerna på Teams eller annan digital plattform och ha julmys tillsammans! Underhåll med Årets julquiz 2020, en lekledare ställer frågor och spelar julmusik, svarsformulären ligger i år också separat så att de kan skickas ut till alla deltagare. Eller lös ett mysrysigt juligt mordmysterium tillsammans – En livsfarligt jul utspelar sig i juletid.

Läs fler idéer för digital julfest här>>
fira jul ute

Julfirande utomhus

Det hör kanske inte till vanligheterna att fira jul utomhus, men sätter man bara på sig rätt kläder går ju det också! Hitta en eldstad och tänd en mysig eld, grilla korv och drick varm choklad och het glögg ur termos.

Gör det extra roligt genom att kanske låta det hela bli en överraskning för dem som ska fira och låt dem ta sig till grillplatsen med en kul mobiljakt! Juljakten är en superkul mobilskattjakt för barnen och hela familjen! Man följer en karta i mobilen och svarar på vägen på juliga frågor och klurigheter. Vårt Julmobilquiz med lite svårare quizfrågor riktar sig till vuxna. Man ser bara en kartposition åt gången så var målet är kan vara en hemlighet! Frågor och innehåll är klart i de båda mobiljakterna – men du bestämmer själv rutten, var, när och hur långt.

En klassisk tipspromenad är ju också kul utomhus – det är bra att röra lite på sig så att man inte blir kall av för mycket stillasittande. Julklappsjakten är en kul tipspromenad med en twist för barnen, den finns i två svårighetsnivåer. Det finns också en färdig jultipspromenad för vuxna att skriva ut – bjud på varm glögg efter halva rundan! Vårt mingelquiz med jultema har raffinerade quizfrågor, med ett tema per blad, tänkt att göras med lite tilltugg och mingel – som man också kan göra utomhus – kanske i trädgården – eller sätta upp längs en promenad.

Glöm inte tomtebloss till julfirandet utomhus – en riktigt stämningsfull och ofta bortglömd klassiker!

fira jul 2020

Det lite mindre julfirandet

Även om man är färre än vanligt som firar jul tillsammans så kan man ha kul! Kanske behövs det något litet annat än de invanda traditionerna om man saknar familjemedlemmar.

Till julen 2020 har vi gjort en riktigt kul jullek där hela familjen kan vara med och tävla tillsammans, både barn och vuxna. Den här leken fungera bra även om man inte är så många. Kul i Jul är en julig femkamp med roliga grenar som blandar klassiska lekar med kul inslag från TV:s lekprogram – här tävlar man i blandade lag med vuxna och barn och alla kan vara med! Perfekt för att göra något extra kul till det lilla julfirandet med de närmaste!

För barnen som kanske behöver något extra kul till uppesittarkvällen, i väntan på tomten eller om jullovet blir långt kan man fixa en spännande julig skattjakt. Julmysteriet finns för barn i åldern 4-6 och 7-10 år.

Även många quiz och festlekar fungerar också bra till det lite mindre firandet. Låt gästerna quizza vid julbordet med hjälp av vårt Julquiz 2020 eller mys i soffan med ett Julmelodikryss eller en mysrysig julig mordgåta!

fira jul online

Var med – men inte nära!

Det kanske är familjemedlemmar som inte kan vara med och fira jul, särskilt de äldre eller de som måste resa långt. Då kan man ju faktiskt bjuda med dem genom digitala kanaler! Många tycker att det kan kännas lite märkligt att bara “umgås” över facetime eller teams – då kan det vara kul med en aktivitet som förenar dem som är med på plats och de som är med på avstånd. Ett quiz eller en mordgåta är enkel att köra med även några deltagare digitalt, där är det en lekledare som ställer frågor eller läser upp kapital, och farmor och farfar kan vara med digitalt och tävla tillsammans mot de lag som är på plats.

Till och med på en festlek med stationer kan någon vara med på avstånd! Dela in lag som består av några personer på plats och någon eller några som är med digitalt en telefon laget har med sig. I vår Julfestlek får dock några praktiska övningar som att prova snaps och dofta på juldofter överlåtas till dem som är fysiskt närvarande men alla utmaningar som ska lösas med tankekraft går lika bra att göra på distans!

Tänk om, tänk annorlunda och använd våra festlekar för att trots allt kunna fira en mysig jul med nära och kära. Tänk kreativt – och låt ingen känna sig ensam i jul!

10 roliga lekar till julfirandet!

Julquiz 2020

Årets julquiz – funkar också för färre – eller många digitalt. Separata svarsformulär att skicka vidare.

julquiz 2020

Kul i jul – julig femkamp för hela familjen

Roliga jullekar för familjen, barn och vuxna tävlar tillsammans. Funkar bra också för det lilla julfirandet.

Mordgåta – En livsfarlig jul

Mysig, julig mordgåta. Funkar bra till det mindre julfirandet och också digitalt.

fira jul på distans

Mobilskattjakt – Juljakten

För att sträcka på benen efter julbordet eller för julfirandet för barnen elelr hela familjen utomhus.

fira jul utomhus

Julmobilquiz

Julquiz i mobilen för vuxna, perfekt för en julaktivitet utomhus och med distans.

fira jul utomhus

Julmysteriet

Skattjakt för barnen i väntan på tomten, för den lilla julfesten eller som kul aktivitet för barnen på jullovet. Julmysteriet kan man också göra utomhus om man vill!

skattjakt jul

Mingelquiz Jul

Mingla och quizza! Inne eller ute – med distans.

fira jul 2020

Julmelodikryss

Mysig jullek som också funkar bra för det lilla firandet – och kanske med någon eller några med på distans. Själva korsordsbladet att svara på finns i en separat fil att skicka vidare.

Julfestlek

Julfestlek med stationer med både praktiska utmaningar och tankenötter.

Tipspromenad tema jul

En klassisk tipspromenad som mysig julaktivitet utomhus – allt med jultema.

Färre måste sjunga högre – sånghäfte till julbordet!

Ladda hem vårt fina sånghäfte till julbordet så att ni kan ta ton ordentligt, vi har valt ut roliga sånger som alla kan sjunga med i. Här finns länk och kod för att beställa hem det fina sånghäftet gratis! Och glöm inte att dela sidan med dem som är med på distans så att de också kan ladda ner sånghäftet och vara med och sjunga!

Sending
User Review
5 (1 vote)