Lekar i bilen!

lekar i bilen

Nu närmar sig midsommar, sommar och semester och ofta ska vi då åka land och rike runt för att fira, umgås och semestra. För de yngre resenärerna kan en bilresa te sig lång och tråkig och för föräldrar kanske en aning frustrerande när man för sjuttonde gången får frågan “När är vi framme?”.

Använd tiden i bilen till något positivt och passa på att umgås och ha kul istället för att alla sitter med näsan i sin egen telefon eller padda. När man har roligt går tiden fortare – och leker man enkla tankelekar kan även den som kör få vara med!

De bästa lekarna i bilen är sådana där man inte behöver annat än sitt huvud, utsikten genom fönstret och kanske papper och penna!

Lek i bilen för de yngsta

Paketleken

Ska du åka långt med små barn kan det vara värt att förbereda sig med små paket. Slå in en frukt, ett kex, ett kul penna, ett litet gosedjur, en studsboll, en nyckelring osv. Ju mer papper och tejp desto bättre! 🙂 Ge barnen något att leta efter t.ex “en häst”, “en vägskylt med en älg på”, “en traktor” osv. När barnet eller barnen får syn på det de letar efter få de ett paket att öppna! När de sedan börjar tröttna igen får de en ny sak att leta efter. Tänk bara på att välja saker som inte syns allt för ofta så att paketen räcker ända fram! Om man inte hinner organisera paket och inte ska allt för långt kan man leka samma lek med ett paket riskakor eller mariekex.

lek i bilen

Titta ut genom fönstret lekar

Roliga lekar i bilen är de där man ska se saker som man åker förbi. Perfekt för att alla också ska njuta lite av det vackra sommar-Sverige!

Vilken färg har bilen?

En klassiker! Alla i bilen väljer en färg – sedan är det bara att räkna. Sätt ett mål för vinst t.ex “först till 20 bilar i vald färg vinner”.

Räkna kossor

Välj varsin sida av vägen och räkna kossor. Sätt ett mål, t.ex först till 30 kossor vinner”.

Pipleken

En person väljer ut en sak som kan passera utanför fönstret, t.ex en kossa eller en viss vägskylt – men håller sitt val hemligt. Varje gång saken passerar piper ”piparen”. De andra i bilen ska nu gissa vilken sak det är som piparen valt ut. Den som först gissar rätt blir nästa pipare och får välja en ny hemlig sak.

Bilbingo!

För att spela bilbingo behöver man en bingoplatta, gärna olika för alla deltagare i bilen. På bingoplattan ska det vara bilder (eller ord) på sådant man troligtvis kör förbi. När man ser något av det som finns på bingobrickan kryssar man för det och det går som alltid ut på att få en full rad, vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Och sedan kan man spela vidare till full bricka.

Ladda hem gratis bilbingobrickor!

Vi har fina bingobrickor att ladda ner från grapevine.nu. Vi bjuder dessutom på dem! Beställ bilbingo och gå till kassan, lägg där i koden BILKUL i fältet för rabattkod och slutför beställningen. Du får hela produktens pris i rabatt och laddar hem den gratis!

Beställ bilbingo GRATIS här>>

Tankelekar

Att leka tankelekar är alltid lika kul och är chauffören ensam i bilen med barnen är det bra lekar att leka – då kan man hålla ögonen på trafiken och vara med och leka ändå!

Vem där?

En lek som är kul i nästan alla sammanhang, i bilen så klart men den funkar också i väntan på tåget eller flyget eller om väntan på maten på restaurangen blir lång. Det är också en lek som funkar i alla åldrar, man kan bara variera temat så att det passar de som är med.

Det hela går ut på att en person tänker på någon. De andra i bilen ska ställa frågor som det går att svara ja eller nej på. Och det handlar sedan om för dem som gissar att komma fram till vad det är den första personen tänker på. Den som gissar rätt får vara nästa att välja någon att tänka på. Ett roligt tema är figurer från böcker och film, det funkar bra till de yngre barnen, då blir det kanske mycket Disney-prinsessor och figurer från Barnkanalen, men det funkar också bra för de äldre, eftersom deltagarna bestämmer figurerna så hänger det hela liksom med i ålder. För barnen brukar det också vara kul att ha djur, men de första klassiska frågorna, Har det fyra ben? Har det päls? Finns det i Sverige? osv.

När barnen blir större kan man släppa temat och bara tänka på en person, historisk eller ny levande. Då blir det hela lite svårare men också kanske lite lärorikt!

lekar i bilen

Vart ska vi resa?

Gå laget runt och säg vart ni ska resa i bokstavsordning. T.ex: (1) Jag ska resa till Abbekås (2) Jag ska resa till Borlänge (3) Jag ska resa till Chicago… Kom överens om ni ska resa runt hela jorden, bara i Sverige, bara till huvudstäder, till länder osv. Den som inte kan komma på något är ute ur leken.

Ordstafett

I den här leken kan man också välja olika teman. Det hela går ut på att någon börjar med att säga ett ord, nästa person i ordningen ska säga något som börjar på den bokstav ordet innan slutade på. Om man t.ex leker detta på temat djur så säger den första personen ÅSNA, då ska nästa säga något som börjar på “A” t.ex. AND, nästa ska då säga något som börjar på D, t.ex. DROMEDAR sedan fortsätter det med RÅTTA, APA, ALLIGATOR, REN osv, osv. Den som inte kan komma på något är ute ur leken och den som är sist kvar är vinnare!

Man kan också välja andra teman som t.ex. maträtter eller blommor.

Musikquiz

När barnen är lite äldre kan man också roa sig med musikquiz i bilen! Eller så klart om man är på resa med vuxna och vill ha något roligt att göra i bilen. Den ambitiöse förbereder en spellista och gör roliga följdfrågor som passar målgruppen! Eller så köper man ett färdigt musikquiz med spellista som man kör i bilen – då får en passagerare vara lekledare. Till barnen finns ett kul melloquiz att ladda ner här, och till de vuxna finns massvis med riktigt bra musikquiz att ladda ner här.

Eller, om man ska göra en enkel lek utan förberedelser, som väl ofta är poängen med en “i bilen lek”, så låter man helt enkelt en telefon gå runt i bilen, alla väljer en låt och spelar upp ett intro och de andra ska gissa vilken artisten är.

Sending
User Review
5 (1 vote)