När är det påsk?

påsk 2019

Längtar du efter påsken och vill veta när det är du förhoppningvis ska få lite vårfeeling och få frossa i ägg och godis? Det är inte så lätt att veta! Påsken är nämligen en ganska förvirrande högtid. Det finns inte heller någon enkel räkneövning man kan göra för att lista ut när påsken infaller. Men vi ska göra vårt bästa för att reda ut begreppen!

Påskregeln

År 325 hölls det första ekumeniska kyrkomötet i Nicaea och det sägs att det var då man bestämde när påsken skulle infalla – och man gjorde det inte så lätt för sig. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Eftersom vårdagjämningen infaller vid olika tidpunkter i olika tidszoner har man sedan ändrat regeln till den första fullmånen på eller efter den 21 mars. Tyckte du det var enkelt? Då ska du veta att det inte är den astronomiska fullmånen som används utan en fullmåne som beräknas med hjälp av tabeller (det kallas den ecklesiastiska fullmånen).

Under åren har det också haft betydelse om man använt den julianska eller den gregorianska kalendern, och där har de östliga ortodoxa och de västliga kyrkorna inte varit riktigt överens.

Påsken i Sverige

I Sverige bytte man kalender på 1700-talet men hade vid någon tidpunkt en kalender som gick en dag fel jämfört med den julianska och fram till 1844 räknade man den astrologiska vårdagjämningen och fullmånen, vilket också komplicerade uträkningen. Sedan 1844 använder man regeln ovan.

Då är det påsk!

Det hela innebär i alla fall att påskdagen då kan infalla tidigaste den 22 mars och senast den 25 april. Senast påskdagen inföll 22 mars var 1818, nästa gång blir 2285. Senast påskdagen inföll 25 april var 1943, nästa gång blir 2038.

I år, 2023, ligger påsken lite mitt-emellan. Påskdagen infaller den 9 april. Påsken består av Stilla veckan som avslutas med Långfredagen, Påskafton, Påskdagen och Annandag påsk och firas som de flesta av våra högtider med en salig blandning av kristna och sekulariserade traditioner, kryddat med lite folktro och så klart ett smörgåsbord med sill!

Läs mer om våra påsktraditioner här>>

Sending
User Review
4.89 (9 votes)