Så enkelt fixar du festmat till kalaset!

enkel festmat

Är det din tur att bjuda på middag? Ska du kanske till och med ha en större födelsedagsmiddag, där det behövs fin festmat till många? Det är lätt att få panik om man inte är en van kock och festfixare, men håll ut! Vi är här för att säga att det inte behöver vara så svårt – det kan till och med vara jätteroligt!

Festlig mat som går att förbereda

A och O när man ska ha fest är att välja mat som går att förbereda på olika sätt. Oavsett om middagen är stor eller liten vill man inte stå och laga mat ända in i kaklet, det vill säga ända fram tills gästerna kommer, eller när de är på plats. Väldigt mycket mat går att laga helt färdigt i förväg och serveras kall, ljummen eller uppvärmd; pajer, soppor och sallader kan vara utmärkta exempel på detta. Och om det är någon enstaka ingrediens som inte tål att stå över natten, som krutonger i en sallad eller nudlar i en soppa, så kan dessa sparas och läggas till i sista sekunden, men allt annat göras klart.

Enkel mat att bjuda på kalas

Det är lätt att tro att man måste laga svår och komplicerad mat bara för att det ska vara fint och festligt. Tänk tvärt om! Laga något riktigt enkelt, men använd fräscha, fina råvaror och lyxiga tillbehör så går det galant att laga och blir njutbart att äta! Men vad är då enkel mat? Tänk få ingredienser och få moment – alltså hellre ett långkok i gryta som består av några väl valda köttbitar och rotfrukter som står och sköter sig självt, än en rätt som ska lagas i fem olika steg med massor av olika ingredienser. Till en gryta eller soppa kan man servera ett gott bröd, istället för andra tillbehör som ska tillagas så har man genast tagit bort några moment, servera vitlöksbröd till fisksoppan och en surdegsbaguette till Boeuf bourguignon – vips, så är middagen klar!

Vad som är enkelt att laga är också ofta personligt. Du kanske är en fena på att laga kyckling? Då är det det du ska satsa på till festen, inte någon rätt du aldrig provat!

enkel festmat till många

Bjuda på middag – hoppa inte över planeringen

Det underlättar otroligt mycket att göra en bra planering över festmaten du ska bjuda på. Listor över rätterna, deras ingredienser, inköpslistor, vad du behöver för porslin till serveringen osv kommer göra allt mycket mer överskådligt och lättare att ha kontroll över. Är ni flera som hjälps åt med festfixandet, matlagandet och inköpen är det toppen att ha ett delat digitalt dokument där alla kan bocka av uppgifter allt eftersom och alla kan se vad som är inköpt, fixat och klart. Ett enkelt dokument i Google Docs fungerar exempelvis utmärkt för detta.

Enkel festmat till många

Det är inte helt lätt att laga mat till många. Men vissa rätter är lättare att skala upp än andra. Soppor och grytor är bra om man ska laga festmat till många, här är det bara storleken på gryta som sätter gränsen uppåt (och kom ihåg att man kan ha flera grytor lika väl som en stor såklart…). Tillbehörsrätter som matiga sallader, bulgur, couscous, potatis, ris osv kan man också ganska lätt skala upp till större nivåer. Ett annat bra tips är att ta till ugnen när man ska laga till många. Festmat i ugn är ett bra sätt att både laga lätt och mycket. Kött, fisk och kyckling tillagas med fördel i ugn, antingen i större gryta, form eller långpanna.

4 x enkel festmat i ugn:

Stora köttbullar i ugn med krossade tomater och linser

Somrig laxfilé i ugn med citron

Oxfilé i ugn med ugnsbakade tomater

Haloumi i ugn med rotfrukter

enkel mat att bjuda på kalas

Buffé – festmat till många!

Att göra en buffé är en bra genväg till att kunna servera mycket mat som räcker till många men som samtidigt är varierad och annorlunda. Här kan vissa rätter vara superenkla och lätta att förbereda dagen innan, medan du kan lägga mer krut på andra rätter. Att göra något lite med avancerat till buffén är enklare eftersom det inte behöver vara lika stora volymer, alla ska inte äta sig mätta på en enda grej. Bufféer kan varieras i det oändliga med olika teman. Mexikansk buffé, Asiatisk buffé, Medelhavsbuffé, Libanesisk buffé

Sen har vi såklart våra klassiska högtider, som på sätt och vis mycket väl kvalar in under benämningen buffé. Här hittar du våra checklistor för julbordet och påskbordet! På helgernas klassiska smörgåsbord samlar vi också många mindre rätter som fyller tallriken med sina olika smaker.

Många rätter – men enkelt!

Är det lite större fest vill man kanske gärna servera förrätt, varmrätt och efterrätt. Då kan det vara en bra knep att göra buffé av en del av måltiden. Servera en förrättsbuffé med några enkla saker som kan förberedas, följd av en gryta eller soppa som kan sköta sig själv på spisen och sedan en enkel efterrätt. Eller satsa krutet på efterrätten och servera en kall förrätt, en enklare huvudrätt från ugnen och så det som kanske är mångas dröm – en efterrättsbuffé! Det blir ett enkelt sätt att servera en middag med flera rätter och en lyxig känsla – utan att behöva servera tre rätter på tallrik till många sittande gäster.

Bästa tipset: ta emot hjälp och delegera!

Det är lätt att hamna i en position där man tänker att man ska kunna fixa allt själv inför en middag eller fest. Men det är varken rimligt eller roligt. Ta hjälp av familj och vänner! Våga fråga – de allra flesta blir glada och kanske till och med ärade och känner sig utvalda när du ber dem ta med något, laga något eller fixa något till din festmiddag! Dela också gärna planeringsbördan med någon annan. Det är lätt att allt känns tungt om allt ansvar hänger på dig ensam, och också lätt att missa saker. Att bjuda in någon annan i planeringen, inköpen, fixandet och lagandet kan vara det som förvandlar din gnagande ångest inför bjudningen till en glad förväntan!

Ska man bjuda på den extra festliga middagen, till exempel en nyårsmiddag så kan man hjälpas åt, kanske också av ekonomiska skäl, hjälps man åt och står för varsin bit kan man ha både hummer och oxfilé! Då brukar det vara trevligt att dela upp måltiden, så att olika personer, familjer eller par står för en rätt med passande dryck. Är man många kan man sätta ihop en läcker sjurättersmiddag!

Sending
User Review
5 (1 vote)