Tipspromenad “de lux” till Halloween?

tipspromeand halloween

När man säger tipspromenad tänker i alla fall jag på sådana där blåstenciler som man hade i skolan, de som man fick veva fram ur en maskin och alla ville hjälpa fröken för de luktade så gott. Det var säkert inget nyttigt man sniffade… Att gå tipspromenad kan ha en lite tråkig klang – men det kan ju göras så roligt!

Att göra en tipspromenad som aktivitet på festen är bra när man är många – både barn och vuxna. För klassens Halloweenfest eller för det stora barnkalaset är det perfekt. När barnen väl har lärt sig att läsa är de “självgående” på en tipspromenad. För den vuxna festen kan man blanda gäster som inte känner varandra och låta dem mingla.

I och med att både små och stora gäster då blir upptagna med något roligt utan värd och värdinnas inblandning är tipspromenaden också en perfekt aktivitet när man behöver fixa till det sista med maten, duka fram eller duka undan.

En tipspromenad kan faktiskt också “piffas” till lite. Allt handlar om vad man ställer för frågor – ett team gör det roligare! För de yngsta barnen är det bra med svarsalternativ – en klassisk tipspromenad har alternativen 1-X-2, kan man inte kan man alltid gissa. Det är också bra om man gör en svår tipspromenad på tema till de vuxna. Med svarsalternativ kan frågorna vara extra knepiga. Man kan också göra en tipspromenad med öppna frågor – och även med quizfrågor där flera frågor ställs i en. Frågorna i en tipspromenad till barnen kan, istället för bara kunskapsfrågor,  också vara lite “klurisar” att lösa.

Att göra en tipspromenad själv är både kul, och ganska enkelt. Var bara noga med att ha ett svarsformulär som stämmer och ett korrekt facit. Tryter tiden eller fantasin kan man också ladda hem en färdig tipspromenad.

3 tipspromenader “de lux” till halloweenfesten:

Spökjakten

En färdig tipspromenad, perfekt för många barn. Den finns i två varianter, en för 4-6 år med svarsalternativ och en för 7+ år utan svarsalternativ och med lite knepiga frågor. Tipspromenaden har både rena kunskapsfrågor men också några små, enkla klurisar. Spökjakten kan man göra som en vanlig tipspromenad så som den är man vill man ha den på halloweenfesten kan man också göra den till just en spökjakt i mörker! Märk ut frågorna – och rutten mellan dem – med reflexer (eller reflextejp) och låt barnen hitta dem med hjälp av en ficklampa. Vill du adderar du lite läskiga saker längs vägen, en gravsten i trädgården, en häxa bakom ett träd (basketboll och häxhatt), för de äldre barnen kanske till och med ett mystiskt monster som smyger i buskarna…

Läs mer om Spökjakten för 4-6 år>>

Läs mer om Spökjakten för 7+ år>>

halloween tipspromenad

Halloweenjakten – i mobilen

Halloweenjakten är en kul variant av tipspromenad i mobilen! I en app följer deltagarna en karta (arrangören sätter själv upp banan) och ska svara på roliga halloweengåtor. Här är det en hel del klurigt att lösa. Frågor och gåtor är varierade så att de passar åldersmässigt blandade barngrupper – och det är också kul för hela familjen som kanske behöver en bensträckare under allhelgonahelgen! Antingen löser man det hela tillsammans – eller så gör man olika lag som tävlar mot varandra!

Läs mer om Halloweenjakten i mobilen>>

halloween tipspromenad

Mingelquiz: Halloween

För den vuxna halloweenfesten finns en förfinad variant av tipspromenad som grapevine.nu kallar för “mingelquiz”. Det vill säga, frågorna är quizfrågor, men man går runt och svarar på dem som i en tipspromenad – men nödvändigtvis inte ute i skogen, utan också hemma i ett halloweendekorerat hus på festen, i festlokalen eller på jobbet. Man minglar – kanske med en välkomstdrink – går i lugn och ro från fråga till fråga, och läser, diskuterar och svarar. Det är ett kul sätt att blanda gäster som inte känner varandra sedan tidigare och en bra “bryta-isen”-aktivitet. Layouten är så klart därefter med läckra bilder . långt ifrån skolans blåstenciler… 🙂

Läs mer om mingelquizet till halloweenfesten här>>

 

tipspromenad vuxna

 

Sending
User Review
4.82 (11 votes)