Valborg & första maj – så firar vi vårens ankomst 2022!

valborgsmässoafton

I år kan vi fira Valborg som vanligt med majbrasa och studentupptåg utan restriktioner! Och visst har vi längtat även efter en traditionellt valborgsfirande – nästan lika mycket som vi längtat efter självaste våren!

Även om man många gånger frusit kring Valborgsmässoelden – så är det, oavsett vädret, vår när det står sista april i kalendern! Och solen brukar ha börjat tittat fram och det börjar grönska så smått i trädgårdar, parker och skogar! Så visst ska det firas! Varför kallas det valborgsfirande och sista april just för Valborgsmässoafton? Svaret finns att finna hos en tysk abbedissa som helgonförklarades år 870 – läs mer om Valborg här!

Är Valborgsmässoafton röd dag?

Valborgsmässoafton, som alltid är den 30 april, är inte en helgdag eller röd dag. Däremot är första maj en helgdag, vår första profana sådana, så ofta jobbar man på många arbetsplatser halvdag på Valborgsmässoafton. Valborg 2022 ligger dock helt på en vanlig helg, Valborgsmässoafton 2022 är en lördag och första maj en söndag, så i år blir det tyvärr inga extra lediga dagar.

Det här med röda dagar och högtider brukar annars mest skapa förvirring vad gäller Systembolagets öppettider – men eftersom Valborgsmässoafton då inte är en röd dag har Systemet denna lördag öppet till 15.00 🙂

Valborgsfirande & majbrasa

Det vanligaste firandet brukar involvera att tillsammans med familj, släkt och vänner gå och titta på en majbrasa och att lyssna på hur våren sjungs in med körsång. Att tända eldar till Valborg har, som de flesta traditioner, flera ursprung, ett kristet som handlar om att skrämma bort häxor, och ett lite mer praktiskt, för att hålla vilda djur på avstånd när man släppte ut boskapen på bete efter vintern. Läs mer Valborgshistoria här>>

Traditionen med majbrasa spred sig successivt i Sverige och elden har många namn. Den kallas majbrasa eller majbål eftersom den tänds när maj gör sitt intåg, och den kallas så klart även valborgsbål, valborgsmässobål och valborgseld. Man använder också på sina håll det äldre order ”kase” för eld och kallar bålet valborgskase eller majkase.

I våra studentstäder är sista april och Valborg en av årets stora högtider och innebär en hel massa firande med mer eller mindre märkliga traditioner, i Uppsala har man forsränning i Fyrisån, i Göteborg anordnar Chalmersstudenterna Cortègen och i Lund firar man med ”siste april lekar” och överallt är det mösspåtagning, då traditionellt den mörkare vintermössan byts mot den somriga vita studentmössan.

Mat till Valborg

Det finns inte en särskilt traditionell valborgsmeny, men som alltid när vi firar i Sverige, går det ju bra att plocka fram ett litet smörgåsbord, då kanske med betoning på det som känns mest som vår som till exempel paj, sallader och sparris! Inget svenskt smörgåsbord är ju heller komplett utan sill! I studentstäderna äter man ofta sill till Valborg, då ofta i form av en sillfrukost i någon park, inte minst som ursäkt för att ta sig en snaps och sjunga sig hes redan på förmiddagen.

Det är också vanligt att man har picknick på Valborg eller första maj, och packar picknickkorgen full med den lite lättare picknickmaten, och för många är Valborgsmässoafton också lika med grillpremiär i trädgården!

Sånger till Valborg!

Ska du fira Valborg och sjunga in våren finns fina sånghäften att ladda ner gratis här>>

Valborgsfirande – aktiviteter och lekar

Vad ska man då göra för kul när man träffas och firar Valborg. Ja, titta på majbrasa så klart, och äta gott, och sjunga in våren – men kanske ska det också lekas lite?

Här är fem roliga, färdiga lekar som passar till Valborgsfirande:

1. Valborgsquiz

Ett quiz om allt som har med Valborgshelgen att göra! Skapar maximal Valborgsstämning med åtta musikfrågor och blandade kunskapsfrågor om högt och lågt kring vårens ankomst.

2. Testat & Klart!

En rolig lagtävling där alla kan vara med, från barn och ungdomar till vuxna. Alla tävlar i lag om att på bästa sätt utföra knäppa tester.

3. Musikquiz till grillfesten

Är det dags för grillpremiär? Då är det här det optimala musikquizet för kvällen! 23 låtar som på något roligt sätt kan förknippas med grillning och blandade följdfrågor. Kul, fyndigt och lite knepigt!

musikquiz grillfest

4. Festlek till grillfesten

Den optimala festleken medan maten ligger på grillen! På sju stationer med kul teman ska dina gäster testa sina “grillkunskaper” i allt från drink- och såsprovning till korvkunskap, tändsticksproblem och låtintron!

grillfest lekar

5. Tipspromenad

En tipspromenad i vårsolen är aldrig fel! Till festen kan man ha den längs en trevlig promenad, kanske till eller från brasan, eller så sätter man bara upp den i trädgården och låter gästerna mingla. En kul och lite festligare tipspromenad just i festsammanhang är ”Efterlyst” där 20 försvunna, kända, svenskar efterlyses. Eller så väljer man en klassisk ”Tipspromenad med vårkänsla” och 1-X-2 svar.

tipspromenad frågor och svar

Glad Valborg!

Sending
User Review
5 (1 vote)