Aktiviter, quiz och mordgåtor online via digitala plattformar. Går det?

digitalt julquiz

After-work, trivseldag och julfest på jobbet, julfirande med släkten eller barnkalas – utan att träffas? Just nu är behovet stort av att göra roliga saker tillsammans online, på Skype, Zoom, Teams och andra digitala plattformar. Går det och hur gör man?

Vi på grapevine.nu just nu många frågor om hur man kan använda sig av våra produkter för digitala sammankomster av olika slag. I ärlighetens namn, hade inte tanken slagit oss innan i år. Vi tar fram produkter för att förgylla alla typer av sociala sammanhang, men det har ju fram till 2020 varit en fråga om att träffas och umgås. Nu ser verkligheten annorlunda ut.

Och visst går det! Våra underhållningsprodukter – som mordgåtor och quiz – är ju gjorda för att en lekledare håller i det hela och det kan man ju även göra på de digitala plattformarna – precis som man håller i ett möte. Så använder man sig av våra produkter så kan man faktiskt mycket enkelt och utan mer teknik än den som man kanske redan är van vid, fixa en kul social aktivitet online. Sedan är det ju kanske inte precis lika mysigt som att sitta tillsammans, och göra en aktivitet i samband med en middag eller en mugg glögg – men det får vi tyvärr bara förhålla oss till.

Julquiz för online julfest

Varje år gör vi ett uppdaterat julquiz som brukar vara mycket populärt både för företagsjulfesterna, julfest och glöggmingel hemma och för självaste julfirandet. Det kommer så klart ett julquiz 2020 även i år (i skrivandets stund jobbar redaktionen för fullt, och det släpps i mitten av november – men går redan nu att förhandsboka)! Julquizet går utmärkt att göra online, lekledaren läser upp frågor och spelar upp musik, genom plattformen eller genom en högtalare i bakgrunden. Deltagarna svarar på frågorna på sitt svarsformulär. Årets julquiz kommer också med endast svarsformuläret i en separat fil som man kan skicka vidare till sina kollegor eller vänner. Har men ett företagsevent där kollegorna emellanåt kommer in på kontoret kan de så klart plocka upp svarsformulär där, innan det digitala eventet. Har man inte möjlighet att skriva ut svarsformuläret kan man så klart också bara skriva ner svaren på ett vanligt papper.

Gör något litet extra av er ”julfest online”. Skicka hem en liten påse med glögg, pepparkakor och något julpynt till skärmen för extra stämning! 🙂

 Mordgåta online

Kan man spela en mordgåta med roller online? Ja, kanske. Rent innehållsmässigt går det, men mordgåtorna bygger mycket på improvisation och oftast är det ju lite enklare att göra sådana här saker när man är tillsammans och alla dras med i spelet. Så det behövs nog rejält modiga deltagare som klär ut sig och improviserar loss framför datorn.

Ett lite enklare alternativ för att göra en mordgåta online är våra mordgåtor utan roller. Här handlar det om att man får ett bakgrundsmaterial att studera med persongalleri över alla som är med i mordgåtan och att lekledaren sedan läser upp tre till fyra kortfattade kapitel. Med hjälp av slutledningsförmåga, logik och ”de små grå” ska deltagarna lista ut detaljer kring mordet som motiv, mordvapen och tidpunkter för att kunna lista ut vem som är mördaren. Den ursprungliga tanken med dessa mordgåtor är att man delar upp dem lite vid en middag eller ett mingel, att man tar ett kapitel före maten, några mellan rätterna och avslutar till kaffet. Genomför man det hela online kanske inte var och en ställer sig och först förbereder en trerätters, men det kan ändå vara bra att planera in lite trevliga pauser i mordgåtan.  

Vill man ha en mordgåta som passar det digitala julfirandet finns ”En livsfarlig jul” som utspelar sig just under julhelgen. Inför julen 2020 kommer vi även här att lägga persongalleriet och bakgrundsmaterialet som alla deltagare behöver i en separat fil så att man enkelt kan skicka denna del vidare till sina kollegor eller vänner. Våra produkter får ju i övrigt inte spridas, men dessa filer är då ok att dela!

mordmysterium

Några andra trevliga quiz som man kan göra digitalt

Musikquiz: Vem där?
Vilket namn döljer sig i låten. Och följdfrågor om personer som burit just detta namn.

Musikquiz: TV-quiz
Känner ni igen låtarna från TV-serierna? Kul nostalgi och blandade följdfrågor.

Musikquiz: Jorden runt
En musikalisk resa jorden runt – kanske härligt när möjligheterna att resa i övrigt är begränsade. Kluriga och blandade följdfrågor.

Filmmusikquiz
Det ultimata filmmusikquizet med blandade följdfrågor, så att det också finns något för den som inte är filmnörd.

Julmusikquiz
25 jullåtar och roliga, juliga följdfrågor.

Julmelodikryss
Ett melodikryss, lika klassiskt som på radion, men bara med stämningsskapande jullåtar. Supermysigt!

julmelodikryss

Fler roliga quiz som går att använda på samma sätt finns här>>

Barnkalas online

Vi vuxna kan förhålla oss till att vi inte kan ses och tyvärr har även våra barn fått lära sig ord som ”corona-avstånd” och att inte kramas. Det kan vara svårt att sälja in ett barnkalas online till barnen, å andra sidan är ju barn under 15 år, de som är minst berörda av restriktioner. Våra skattjakter och escape games är svåra att genomföra online, och det kan också vara svårt att få barnen att sitta still framför datorn när det är kalasdag.

Där är kanske ett roligare alternativ att låta dem vara ute och med lite distans – där är våra mobilskattjakter perfekta! Barnen kan lösa det hela individuellt eller i små grupper och de kan också tävla mot andra lag på tid.

Alla våra mobilskattjakter finns här>>

Juljakt för hela familjen!

En juljakt i mobilen är också ett kul alternativ för familjens julfirande, då kan kanske till och med farmor och farfar och mormor och morfar vara med bara man håller avstånd. Juljakten har blandade frågor som passar barn i blandade åldrar.

Sending
User Review
5 (1 vote)