Det klassiska julbordet – checklista att skriva ut

julbord lista

Julen är nog tillsammans med midsommar vår mest traditionsbundna högtid – och det är ju på något sätt det som gör det till en tradition, att man gör samma sak varje år – och äter samma sak!

Sedan finns det nog i och för sig lika många julbord som det finns familjer, vad som ska stå på julbordet är något vi ofta fått med oss hemifrån, men när nya familjer bildas, bildas också nya traditioner, och preferenser och bakgrund skapar nya kombinationer.

Julmaten förnyas också över tiden, och det är kanske inte så många som idag serverar grisfötter och aladåb. Nu är det många som vill dra ner på köttet – och kött finns det gott om på det klassiska julbordet, då kommer det nya rätter, och den kokta kålen har t.ex på många håll börjat lämna rum för olika kålsallader med julsmaker.

Men någonstans ska man börja – hur är det då, vad står det på det klassiska julbordet?

Checklista för ett klassiskt julbord

Vi har gjort vår lista utifrån vad som står på julbordet hemma hos oss och vad som stod på mammas julbord – men det finns inga rätt och fel! Jultraditionen – och julbordet – är varje familjs och det är så klart bättre att servera det som alla tycker är gott än att få en massa mat över.

checklista för ett klassiskt julbord

Kalla rätter på julbordet

  • Inlagd sill, olika sorter
  • Strömming
  • Sillsallad
  • Ägghalvor
  • Lax: gravad, kallrökt, varmrökt
  • Strömmingslåda
  • Sylta: kalvsylta, rullsylta, pressylta
  • Julskinka
  • Rödbetssallad
  • Sallader: rödkålssallad, grönkålssallad
  • Leverpastej
  • Paté
  • Fårfiol

Varma rätter på julbordet

  • Janssons frestelse
  • Prinskorv
  • Julkorv
  • Köttbullar
  • Kål: rödkål, grönkål, brunkål
  • Brysselkål
  • Revbensspjäll
  • Dopp i grytan
  • Potatis
  • Lutfisk

Tillbehör

  • Senap, olika sorter
  • Vörtbröd
  • Julknäckebröd
  • Kavring
  • Smör
  • Julost
  • Stilton eller Cheddar
  • Dessertostar
  • Gravlaxsås
  • Cumberlandsås
  • Inlagd gurka
  • Inlagda rödbetor

Drycker på julbordet

  • Glögg
  • Julöl – med och utan alkohol
  • Snaps, olika sorter
  • Julmust
  • Rött vin
  • Mumma
  • Svagdricka
  • Vatten
  • Kaffe & Te

Det söta

  • Russin & mandlar (till glöggen)
  • Risgrynsgröt
  • Ris á la malta
  • Saftsås
  • Pepparkakor
  • Knäck
  • Ischoklad
  • Kola
  • Polkagrisar
  • Clementiner
  • Dadlar
  • Nötter
  • Fikon

Snapsvisor & sånger till julbordet!

Ska det ätas julbord så ska det ju enligt svensk tradition också sjungas!

Här kan du ladda ner fina sångblad till julbordet>>

Julmat – mer inspiration!

På vår pinterestanslagstavla med julmat har vi samlat en hel massa smarriga recept på julmat – både klassiker på julbordet, men också en del nymodigheter!

  • Kräftskiva
  • Cabernet snapsglas från Holmegaard passar perfekt till kräftskivans hemmagjorda snaps.
  • Fin dukning
  • Uppdukat för kräftskiva i det gröna
  • kräftskiva
  • Fin dukning till kräftskivan
  • Trendspaning: Så dukar du upp för kräftskiva
  • kräftskiva tillbehör
  • 16 härliga bilder att inspireras av till kräftskivan
  • Veckan i bilder: Kräftskiva i skogen, Misslyckad förrätt och Gudbarn på Spy Bar.
  • En klassisk västerbottenspaj är ett trevligt inslag på bufféer. Till påsk, kräftskivan eller midsommar - denna paj är lättlagad och god! Här finns receptet.
  • Med sin syrliga smak passar lingonsnapsen perfekt till salta kräftor.
  • En festlig och läcker förrätt som är god att servera som en aptitretare innan maten. Jag serverade räckcocktailen som en förrätt när jag fick gäster och till huvudrätt bjöd jag på entrecote med potatisbakelser. Gott! 4 portioner 500 g räkor med skal 4 st romansalladsblad 2 st avocado 2 st kokta potatisar 8 st cocktailtomater 4 små citronskivor 1 liten knippe färsk dill Rhode islandsås 0,5 dl turkisk yogurt eller cremefraiche 3 msk dl majonäs 2 msk chilisås (ketchup funkar också bra) 0,5 tsk d...
  • Hasselbackspotatis är en älskad klassiker som aldrig går ur tiden. Men det är inte fel att förnya sig lite. Prova minihasselbackspotatisar! Toppa med crème fraiche och löjrom till festliga munsbitar.
  • Per Morbergs västerbottenpaj | Recept från Köket.se
  • How to Peel Crawfish — Emma Fick Art #howtocookfood
  • Kräftor
  • Igår firade vi att jag ÄNTLIGEN blivit frisk. Det tog ungefär 7 månader att sluta hosta. Eller sluta och sluta... Lite hosta har jag kvar. Men bara lite. Jisses vilken sjuka jag åkte på! Hur som haver
  • Kräftlyktor, dekorationer och dukningar – dags att duka till kräftskiva!
Sending
User Review
4.67 (3 votes)