Så lyckas du med julfesten!

julfest lekar

Nyckeln till en bra julfest är att alla gäster känner sig bekväma och glada. Och vilket bättre sätt att bryta isen och få folk på gott humör än väl anpassade aktiviteter!? Läs mer för konkreta tips och inspiration!

Alla lekar och aktiviteter passar såklart inte på alla julfester. Det gäller att tänka igenom vad som kan tänkas passa för just den grupp gäster som ska komma. Skulle arbetskamraterna uppskatta ett quiz? Går släkten igång på kluriga gåtor? Vill kompisgänget ha tokroliga lekar? Bra planering brukar resultera i bra fester.  

Inled julfesten med mingel

Att mingla runt, hinna säga hej till alla och få något litet i magen är en bra start på julfesten. Fixa några enkla tilltugg som exempelvis minikorv med bröd toppade med rödkål och pepparkakor med goda mögelostar till. En festlig och julig fördrink är kyld glögg blandad med mousserande vin, så kallad Glubbel.

Här finns tips på goda tillbehör till glöggen>>

På vår Pinterest-anslagtavla med tilltugg till glöggfesten hittar du massvis med inspiration>>

 • Dags för 7-årskalas! Att få en 7-åring i huset betyder såklart ett ypperligt tillfälle att ställa till med kalas! Men hur ska du styra upp ett bra kalas för ett förväntansfullt födelsedagsbarn och ett helt gäng taggade skolkompisar? Vi tipsar om roliga aktiviteter och små knep för att få partyt att rulla på bra
 • Läs våra bästa Tips inför 7-årskalaset
 • Här hittar du en topplista på lekar och aktiviteter för 6-åringar.
 • Många bra tips inför 6-årskalaset. Aktiviteter, teman och vilka lekar är lämpliga?
 • Kalaslek med stationer Uppdrag: Skattjakt är en kul kalaslek med stationer som görs utomhus, den funkar i trädgården, i parken eller i skogen. Här ska barnen lösa åtta kluriga uppdrag. Svårighetsnivån passar barn i åldern 8-12 år. Du skriver ut det hela, klipper och klistrar en aning och lägger till lite enkel rekvisita som du säkert har hemma och det hela är färdigt att använda!
 • Vinterkalas utomhus för barn och vuxna! Här följer lite tips på vad man kanske kan hitta på, och tips om roliga lekar och aktiviteter som kan förgylla dessa annorlunda tillfällen – både för barn och vuxna.
 • En rolig och spännande skattjakt för barnen som är ett säkert lekval till barnkalaset. #skattjakt #barnkalas #kalas #lekar #goodies
 • Välj bland 10 coola motiv på skattkartorna. Vilken skattkarta väljer du? #skattjakt #skattkarta #skattkista #barnkalas
 • 10 tips p� enkelt mat till barnkalas. När man ordnar barnkalas är det ofta bra att bjuda p� lite mat, inte bara sötsaker. Här finns 10 tips om vad man kan bjuda p�! #barnkalas #mat #kalasmat Mer p� firafest.se/barnkalas
 • Tips p� massvis med kul utomhuslekar för barn - i trädg�rden, i parken, p� lekplatsen, i skogen. #utomhuslekar #lekar #barn # lekarute #barnkalaslekar #kalaslekar #kalas

För att få fart på minglet är det ovärderligt att ha en liten opretentiös aktivitet, exempelvis ett quiz som gästerna kan klura på tillsammans i egen takt.

Här hittar du ett färdigt mingelquiz med jultema som passar perfekt till julfesten!

Mingelquizet har elva frågesidor med olika teman och flera blandade frågor på varje sida, det handlar om till exempel jultraditioner, historia, film, musik och tv, och innehåller en hel del kul julkuriosa. Frågorna behöver inte besvaras i någon särskild ordning. Det hela behöver inte heller genomföras samtidigt av alla så ett mingelquiz passar perfekt för drop-in och glöggfest eller under det att alla gäster anländer till en större fest. Enkelt, underhållande och mysigt!

glöggmingel

Rolig bordsplacering till julfesten

Dags att sitta ner till middag – nu finns det chans att göra något kul av bordsplaceringen!

Bordsplaceringslek med julsångstema: Den ena hälften av gästerna får en strof ur en svensk eller engelsk jullåt, den andra hälften får en titel – sedan är det bara att mingla för att hitta sin bordskavaljer. På det ena kortet står en strof ur sången/låten, på det andra sångens namn. Det finns kort för 16 par, dvs 32 gäster, men leken fungerar så klart lika bra för färre gäster, använd bara så många kort du behöver.

Här kan du ladda ner bordsplaceringsleken helt gratis>>

Gissa vad vi har gemensamt: Om du har många småbord är det en kul idé att placera gästerna i grupper som har någonting gemensamt, men utan att avslöja vad! Sedan får gästerna klura på vad det kan vara under festens gång. Efter middagen avslöjas svaret! En enkel variant är att placera gästerna efter vilken månad på året de är födda. Men det finns såklart mer fantasifulla lösningar. Alla vid bordet har fler än ett barn, alla vid bordet bor i villa, alla vid bordet har ett husdjur, alla vid bordet har jobbat mer än tio år på företaget…

snapsvisor jul

Julsånger till julfesten – färdigt fint häfte

Julsånger hör julfesten till, minst en ”Hej Tomtegubbar” bör hinnas med! Ladda ner ett färdigt, fint sånghäfte som innehåller 10 roliga sånger till julbordet! Vackert att duka med och kul stämningshöjare.

Här får du en rabattkod för att ladda ner sånghäftet gratis!>>

Ultimata leken till julfesten – kul för alla!

Julfest på jobbet, glöggfest hemma eller julmys med hela släkten? Det här är en kul, klurig och garanterat julig lagtävling med åtta utmaningar som placeras ut som stationer. Låt dina gäster tävla i grenar som ”Vem är tomten?”, ”Vilken är julsången?” och ”Vilken var julen?” – och om du vill snapsprovning och juldoftning! Du får allt färdigt – den roligaste julfestleken är fixad på bara några minuter!

Läs mer och ladda ner allt material till den juliga lagtävlingen här!

lekar till julfest

Julklappslek till julfesten: Tomtens säck

Ett roligt sätt att låta alla få med sig en julklapp hem från julfesten är att arrangera en julklappslek. I leken Tomtens säck har alla gäster i förhand ombetts att ta med en inslagen julklapp som inte får kosta mer än cirka 30-50 kr. På julklappen ska det skrivas vem den är ifrån, exempelvis ”God Jul önskar Sally”. Vi givet tillfälle på festen delas julklapparna sedan ut, kanske av en tomte, kanske får var och en dra sitt paket ur säcken. Det brukar locka till många skratt när man öppnar och ser vad man fått… Man kan också helt skippa att skriva vem klapparna är från och låta gästerna försöka klura ut avsändaren själv.

Men kan också leka andra julklappslekar med julklapparna – läs hur du gör här>>

julklappslek

Aktivitet till julfesten: Glöggprovning och glöggissning!

Ett kul sätt att sysselsätta gästerna utan allt för mycket fix och stök är att låta dem testa olika slags glögger! Det finns en uppsjö av sorter och smaker i handeln och alla brukar hitta just sin favorit. För att höja ribban en smula kan man fixa ett blindtest med ett par sorter och se vem av gästerna som kan gissa sig fram till vilken glögg som är vilken!

Obs! Se till att ha alkoholfria alternativ till dem som inte vill eller kan dricka alkohol!

glöggmingel

Annorlunda aktivitet – mordgåta i julmiljö!

Välkommen till godset Granehof där familjen af Grane ska träffas för sitt traditionella julfirande i juldagarna! ”En livsfarlig jul” är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta. Mordgåtan kräver ingen utklädning eller skådespelarinsatser av gästerna utan är ett klurigt mysterium som alla, oavsett antal gäster, kan vara med och lösa. Vill man, kan man dela upp gästerna i par eller i lag som tillsammans löser mordgåtan. Varje deltagare, par eller lag får ett häfte med inledning, persongalleri, en skiss över huset Granehof och en anteckningssida där man skriver ner ledtrådar och funderingar. Tanken är att man delar upp mordgåtan under kvällen och läser upp de olika kapitlen vid olika tidpunkter, tex vid olika tillfällen under ett julbord eller mellan rätterna under en middag. Alla får sedan avslöja vem de tror är mördaren och hur det hela gick till. 

Läs mer om och ladda ner allt material till mordgåtan En livsfarlig jul här!

Julquiz – julleken som passar alla!

Om man är osäker på vilken festlek man ska välja så är ett julquiz det som garanterat passar alla från 15-95 – blanda bara lagen lite grann så finns det något för alla att svara på. Ett nytt, fräscht, uppdaterat julquiz – färdigt med fyndiga frågor, fina svarsformulär och en spellista med stämningsskapande musik finns att ladda ner från grapevine varje år!

Här hittar du årets julquiz>>

frågesport jul

Ännu fler tips, lekar, quiz, aktiviteter och inspiration till julfesten hittar du här!

Sending
User Review
5 (5 votes)