Fira Valborgsmässoafton!

valborgsmässoafton

Snart är det Valborgsmässoafton med valborgsmässoeld och “Vintern rasat…” och vi firar vårens ankomst, även om vi många år får göra det frysande, eftersom vi optimistiskt klätt oss i vårkläderna. Trots allt är det en tradition som många uppskattar eftersom det då, oavsett temperaturen, äntligen ÄR vår!

Vem var Valborg?

Den kvinna som gett helgen dess namn levde i Tyskland på 700-talet. Valborg var abbedissa i ett kloster i Bayern, grundat av hennes två bröder. Hennes dag är den 1 maj men som vid många helger föregås dagen av en afton, då festandet inleds. Valborgsfirandet kom till oss från Tyskland under medeltiden och i vissa delar av landet tog man även till sig traditionen med valborgsmässoeld. Denna tände tyskarna för att skydda sig mot sina häxor som flög till “Blocksberg” denna natt, till skillnad mot våra svenska häxor som redan flugit till Blåkulla under påsken (och som man i vissa delar av landet höll på avstånd med påskelden). Fram till på 1700-talet var det endast i Uppland som man tände valborgsmässoeldar medan seden nu är utbredd över stora delar av landet.

Hos oss använde man elden för att skrämma bort inte bara övernaturliga väsen men också vilddjur. Den första maj var det nämligen tradition att släppa ut djuren i markerna och det kunde då vara på sin plats att skrämma bort allt otyg som kunde utsätta dem för fara. Körsångstraditionen vid valborgsmässoafton är hämtad från studenternas tradition att hälsa våren med sång i våra gamla universitetsstäder, Uppsala och Lund.

1 maj

1 maj har sedan antiken varit en profan festdag i Europa, just eftersom den räknats som vårens intåg. I USA har första maj traditionellt varit arbetarnas dag och på den internationella socialist-kongressen 1889 i Paris beslutade man att första maj skulle vara en dag för demonstrationer. 1939 blev första maj Sveriges första och enda borgerliga helgdag, alla andra helgdagar har religiös anknytning.

Hur firar man då Valborgsmässoafton?

Ofta gör vi det tillsammans med familj, släkt och vänner, vi tittar på Valborgsmässobålet, lyssnar på körsång, umgås och äter gott. Tillåter vädret är det många som tar fram grillen och har grillpremiär denna dag.

I våra studentstäder firar man mer – där är det ofta sillfrukost, sista-april-lekar, mösspåtagning, körsång och baler.

5 tips på festlekar till Valborgsfirandet:

Valborgsquiz

Förgyll middagen med ett quiz om allt som har med Valborg och första maj att göra!

Vårsångblad

Färdiga sångblad för att sjunga in våren, Blir fint underlägg till varje plats vid bordet.

Musikquiz till grillpremiären

Fyndigt musikquiz som passar till grillfesten!

Festlek för grillfesten

Kul festlek med olika stationer som testar grillkunskaperna – allt från såsprovning till korvkunskap och tändsticksproblem!

Vårquiz

Ett quiz om den underbara, efterlängtade våren!

Sending
User Review
4.89 (9 votes)