Halloween 2023 – är ni klara!?

halloween 2019

Halloween 2023 står för dörren och det är dags att förbereda sig inför årets läskigaste, roligaste och mest kreativa högtid! Har du koll på datum, trenderna och bästa festtipsen?

När är Halloween?

Det är samma förvirring varje år: när är egentligen Halloween och när är det okej att skicka ut barnen på “Bus eller Godis?” Vi försöker reda ut begreppen:

  • Den kyrkliga högtiden Alla helgons dag infaller alltid den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november. 2023 är Alla helgons dag den 4 november.
  • I anglosaxiska länder ligger Alla helgons dag (All Hallows’ Day) fast på den 1 november och traditionellt firas Halloween (All Hallows’ Eve) dagen innan, alltså den 31 oktober – detta är den “riktiga” Halloween.
  • I Sverige har det också blivit vanligt att även här fira Halloween dagen före Alla Helgons dag, vilket blir fredagen som infaller mellan 30 oktober och 5 november. Halloween 2023 skulle enligt denna princip i så fall infalla fredagen den 3 november.
  • I praktiken tycks Halloween i Sverige firas mer eller mindre hela vecka 44 (som dessutom är skollovsvecka), men av respekt för den kyrkliga högtiden Alla helgons dag då många besöker anhörigas gravar för att minnas och tända ljus, förespråkar många att INTE klä ut sig och gå och busa just på lördagen. Minnesregel: ”BUS på fredag, LJUS på lördag”.

Halloweenhistorik

Högtiden Halloween (från engelskans All Hallows’ Eve) kommer ursprungligen från Irland och delvis Skottland och markerade att skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började. Kelterna trodde att under denna magiska natt var gränsen mellan de dödas och de levandes värld som tunnast, och därmed kunde de dödas själar återvända till de levandes värld på besök.

Under 1840-talets svält- och nödår utvandrade många människor från de brittiska öarna till Amerika, och de tog med sig sina traditioner och högtider. I USA har Halloween levt kvar och utvecklats till en sekulär högtid med fokus på barn, bus och godis. Under 1990-talet började Sverige plocka upp traditionen, och nu kan högtiden sägas vara en etablerad högtid, åtminstone för de yngre generationerna.

Halloween 2023 trender

Mycket fokus kring Halloween ligger på att klä ut sig, något som både stora och små firare i Sverige har tagit till sitt hjärta. Här finns alla möjligheter till att bli kreativ och fixa utstuderade utstyrslar och avancerat smink, men det går precis lika bra att dra ett lakan över huvudet och säga bu. Skämt- och leksaksbutiker och webbshoppar dignar av maskeradkostymer denna tid på året. Bland barn är fortfarande lagom läskiga spöken, monster, häxor och vampyrer populärt, men också favoritkaraktärer från sagor och filmer.

Ska man tro på kostymutbudet och internets trendspaningar kommer Halloween 2023 för vuxna inkludera både klassiska utstyrslar som zombie, ”sexig häxa” och galen mördare, men också skrämmande nutida politiker! Utbudet av Trump-masker är stort, men även masker i form av Nordkoreas diktator Kim Jong-un eller Vladimir Putin. En annan trend i maskeradkostymer som verkar vara här för att stanna är så kallade piggy back-dräkter. Det är en slags byxor med påsydda låtsasben i midjan samt en figur i fronten och dräkten ger illusionen av att du rider på ryggen på exempelvis en dinosaurie, en gammal tant, en zombie eller en enhörning. Filmer och tv-serier brukar alltid ha stort inflytande över vad vi klär ut oss till på Halloween. 2023 tror vi att Scoops Ahoy-glass-kostymerna från Stranger Things, The Joker och olika karaktärer från Game of Thrones kommer synas i maskeradminglet.

Tips till Halloweenfest

Ska du ställa till Halloweenfest finns det mycket roligt att hämta online, både i form av inspiration och produkter.

I vår kategori för Halloween finns en hel massa festtips!>>

Inbjudningskort

Snygga proffsiga inbjudningskort till Halloweenfesten! Man väljer en design, skriver sin egen text och får det hela direkt att skriva ut som en pdf. Snabbt och smidigt!

Här finns fina inbjudningskort till Halloweenfest>>

Festlekar för stora och små!

Halloween handlar så klart en hel massa om fantasi – så till halloween ska det lekas! För barnen är det perfekt med en spökrunda, ett klurigt Escape game eller en lagom läskig skattjakt. För de vuxna passar det med ett kul quiz om allt läskigt man kan förknippa med Halloween, eller kanske ett klurigt mordmysterium att lösa!

Här hittar du tips på lekar till barnens Halloweenfest>>

Här hittar du tips på feslekar till den vuxna Halloweenfesten>>

Musik

Glöm inte musiken! Bra musik sätter rätta stämningen på Halloweenfesten!

Här hittar du en spotifylista med kul och välkända Halloweenlåtar! >>

Sending
User Review
5 (1 vote)