Sommarens 3 bästa picknick-korgar!

picknick mat tips

Visst smakar maten bättre när man äter den utomhus? Picknick behöver inte bli komplicerat bara för att man inte väljer grillkorv – här finns tips, idéer och recept för tre spännande picknickkorgar som ger sommarens bästa måltider under bar himmel!

Picknickkorg 1: Smak av Italien!

Insalata Caprese – Tomat och mozzarellasallad

Inled med en klassiker! Varva skivad tomat med skivor av mozzarella. Lägg färska basilikablad emellan, droppa olivolja och mal svartpeppar över.

Marinerade oliver

Marinera själv gröna oliver i lite olja och pressad vitlök och svarta oliver i olja och örtkryddor.

Grillad rosmarinmarinerad kyckling

Marinera en kycklingfilé per person i minst 30 min. i en marinad av:

  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl färsk hackad rosmarin eller 1 msk torkad
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 2-3 krossade vitlöksklyftor
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Grilla kycklingen ca 15 min. Till kycklingen serveras två matiga sallader:

Pasta- och avokadosallad

Koka pasta, spola den sedan i kallt vatten och låt rinna av. Blanda pastan med pesto, olja och spenat. Skala, dela och kärna ur avokadon, skär den i skivor och blanda ner i salladen. Smaksätt med salt och peppar, strö pinjenötskärnorna över.                       

(4 portioner)

  • 300 g pasta i valfri form
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl pesto
  • 150 g färsk spenat
  • 3 avokado
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk rostade pinjenötskärnor

Bönsallad med parmaskinka

Skala och skiva löken tunt. Blanda bönor, lök och ruccolasallad. Häll balsamvinäger och hälften av oljan över salladen. Salta och peppra. Blanda salladen väl. Ta med skinkan för sig. Servera salladen och toppa med parmaskinka och hyvlad parmesan. Glöm inte att ta med en osthyvel!

(4 portioner)

  • 8 dl kokta stora vita bönor
  • ½ rödlök
  • 5 dl rucolasallad
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 12 tunna skivor parmaskinka
  • hyvlad parmesan

Fruktpaket med vit choklad

En läcker dessert att värma på grill eller på deneldens glöd.

Skala och dela frukten i bitar. Blanda fruktsalladen och dela upp den på 4 aluminiumfolieark. Hacka chokladen och strö över. Vik ihop paketen och ta med. Lägg paketen på grillen 5-10 minuter.          

(4 portioner)

  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 1 mango
  • 16 jordgubbar
  • 140 g ananas i bitar
  • 80 g vit choklad

Serveras med: En god Chianti och bordsvatten.

Picknickkorg 2: På spanska!

Gazpacho

Gazpacho

Inled med en starkt kryddad, kall, läskande soppa till förrätt.

Skiva selleri och gurka. Dela tomaterna. Skär bort kanterna från brödet. Finfördela tomater, gurka, selleri, bröd, pepparfrukt och vitlök i en matberedare. Tillsätt olja, passerade tomater och vatten. Kör till en finfördelad, tjock soppa. Smaka av med vinäger och salt. Tillsätt mer vatten om soppan verkar för tjock. Kyl soppan, förvara den sedan gärna i kylväska så att den håller sig riktigt kall.

Dela selleristjälkarna och finhacka gurkan och ta med separat. Servera soppan i glas eller muggar med en selleristälk i varje. Toppa soppan med hackad gurka och krutonger.

(4 portioner)

  • 4 färska tomater
  • 1/4 gurka
  • 1/2 stjälk selleri
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1/2 finhackad spansk peppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 200 g passerade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 msk vinäger
  • 1/2 tsk salt

Tillbehör:

  • Selleristjälkar
  • Hackad gurka
  • Krutonger

Sparris med serranoskinka

En bunt färsk, grön sparris. Koka sparrisen ca 4 min. i saltat vatten. Skölj i kallt vatten och låt torka i en handduk. Rulla skinkskivorna runt sparrisen.

Grillade chorizo-korvar

Enkelt att grilla!

Grönsaker med dip

Dela gurka och morötter i stavar, dela blomkål i små buketter, hela rädisor. Köp en smaksatt creme fraishe tex med tomat och vitlök, och använd som dipp eller blanda själv.

Vitlöksbröd

Låt gästerna bryta bitar av en baguette, gnida in med en färsk vitlöksklyfta och droppa olivolja över.

Melonsallad

Dela vattenmelon, honungsmelon och nätmelon (och ev någon annan sort) i lagom stora bitar. Garnera med färsk citronmeliss.

Serveras med: Kylt rosévin och vatten

Picknickkorg 3: Fiesta Mexicana!

mexikansk picknickmat

Nachochips med frijoles och guacamole

God appetizer för alla!

Frijoles (bönpasta)

Låt bönorna rinna av. Mixa dem i en matberedare till en slät konsistens. Tillsätt lök, vitlök och salt. Blanda väl.

(4 portioner)

  • 2 burkar konserverade bönor, tex pinto eller kidney
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ tsk salt

Guacamole

Mosa avocadon med en gaffel eller i en matberedare. Blanda i limesaft, vitlök och creme fraiche, salta och peppra.                       

(4 portioner)

  • 3 mogna avocado
  • saften från ½ limefrukt
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl creme fraiche
  • salt
  • vitpeppar

Quesadillas con Pollo

Gör klara hemma och värm ev bitarna på grill eller över öppen eld.

Tärna kycklingfilén, fräs med lök och krydda, tillsätt ev. en liten aning vatten. Låt sjuda under lock ca 5 min. Lägg ett lager ost, därefter ett lager fyllning och sist ytterligare ett lager ost, lägg därefter på en ny tortilla. Stek varje dubbeltortilla i lite matfett, på båda sidorna, tills de är frasiga. Dela i tårtbitar. Gör klart hemma, ta med och värm snabbt på grill elelr över öppen eld, eller ät dem kalla.

(4 personer)

  • 8 stora tortillas
  • ca 400 g kycklingfilé
  • 1 rödlök
  • 1 påse mexikansk krydda (tex för fajitas)
  • 8 dl riven ost (cheddar)
  • Margarin

Ensalada med smak av Mexico

En matig och läcker sallad.

Strimla salladen och skär tomater och rödlök i skivor. Skala och kärna ur avocadon och skär även dessa i skivor. Häll av bönor och majs. Blanda salladen. Gör en vinägrett med olivolja och limesaft (2 delar olja, 1 del limesaft). Smaksätt med koriander och hackad chili och vitlök. Ta gärna med vinägretten separat i en liten burk eller flaska och häll över salladen strax innan servering så att salladen inte “vissnar”.              

(4-6 personer)

  • 1 litet huvud isbergssallad
  • ½ burk kidneyböner
  • 1 liten burk majskorn
  • 3 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 avocado

Till vinägrett:

  • Olivolja
  • Limesaft
  • 1 tsk stött koriander alt. en handfull färska korianderblad, hackade
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ röd chili

Serveras med: kall, ljus öl tex Corona direkt ur flaskan med en bit lime.

När solen går ner serverar du Kanel- och äppeltortillas med vispgrädde och mexikanskt kaffe!

Kanel- och äppeltortillas

Blanda äpple, farinsocker, kanel, russin och citronskal. Fördela fyllningen på tortillabröden och rulla ihop. Stek rullarna på svag värme tills de blir gyllenbruna runt om. Rulla dem i farinsocker. Värm gärna även dessa på en engångsgrill. Servera med vispad grädde och:                           

(4 personer)

  • 8 små tortillas
  • 2 äpplen, grovt rivna
  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 dl russin
  • 2 tsk rivet citronskal
  • margarin
  • extra farinsocker

Mexikanskt kaffe

Koka upp vatten, kanelstång och kryddnejlikor. Tillsätt farinsocker och rör om tills det smält. Låt småkoka ca 5 min. Tag upp kanelstång och nejlikor. Häll vattnet på termos.

Ta med snabbkaffet, skeda upp i koppar, häll över vattnet från termosen. Klicka över lite av den vispade grädden.

(4 personer)

  • 6 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 2 kryddnejlikor
  • 3/4 dl farinsocker
  • 4 msk pulverkaffe

Förutom mat behöver man så klart lekar till picknicken!

Här hittar du roliga lekar för barnen>>

Roliga lekar utomhus för vuxna>>