Bus eller godis? Skriv ut fina halloweenkort att ge bort!

I det moderna halloweenfirandets hemland handlar halloween främst om att gå “Trick-or-treat?” som vi översätter med “Bus-eller-godis?” på svenska. “Trick-or-Treat” går man normalt sett på själva Halloween dvs. den 31 oktober – men ibland i Sverige finns de de som är ute både helgen före och helgen efter Halloween, och på vår egen Allhelgonaafton. Vet du inte vad som är vad så reder vi ut begreppen här.

För “Trick-or-Treat” klär barnen ut sig och går runt bland grannhusen, knackar på och säger “bus eller godis”? Den som öppnar dörren får välja att ge barnen godis eller att bli utsatt för ett bus av något slag. Traditionen mottas lite olika i Sverige, vissa menar att det är tiggeri och vill inte alls vara med om leken, medan andra bejakar det hela, köper hem godis och är beredda att öppna dörren. På vissa håll finns det en regel som säger att om man ställt ut en tänd pumpalykta på trappan så är man med i leken och välkomnar dem som knackar på, följaktligen ska man då inte gå på “bus eller godis” till dem som inte satt ut en pumpa, eller till dem som ni vet tycker det är kul att ni kommer. Det är inte roligt för barnen att inte bli positivt bemötta, och man bör ha respekt för att alla inte vill vara med.

Det som vissa barn verkar ha missat med “bus eller godis?” är att det faktiskt inte är självklart att man får godis, den som öppnar kanske säger “bus” – då gäller det ju att ha ett lagom busigt bus i beredskap – och ett bus ska vara roligt både för den som gör det och den som blir utsatt för det, elakheter är aldrig kul!

Jag tycker att en vuxen ska följa med barnen, de ska inte vara ute och springa själv i mörkret och utklädningen bör vara lagom läskig, det ska ju inte skrämma livet ur de kanske små barn som öppnar dörren.

Det som i svensk tradition mest påminner om “bus eller godis” är att gå påskkärring där man ju också klär ut sig och samlar godis. Då brukar man ge ett påskkort och önska Glad påsk. Vill man på ett trevligt sätt “försvenska” Halloweentraditionen kan man låta barnen ge bort kort även på sin “bus-eller-godis-runda”.

Här finns några fina Halloweenkort att skriva ut och färglägga>>

halloweenpyssel

Sending
User Review
4.86 (7 votes)

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*