Varför gör vi halloween-pumpa-lyktor?

halloween pumpa

När vi tagit till oss den amerikanska halloween-traditionen har också en grönsak nått en helt ny popularitet – pumpan! I mataffärer, i blomsterhandeln och på torgen kan vi köpa pumpor under hösten och trappor och trädgårdar smyckas med färgglada pumpor till hösten. När halloween kommer ska de ju dessutom gröpas ur och designas till en halloween-pumpa-lykta, eller som det heter på originalspråket en Jack O’Lantern.

Att göra en pumpalykta är en supermysig familjetradition till halloween och höstlov! Men vad har pumporna egentligen med halloween att göra, varför ska de formas till – gärna läskiga – ansikten som lyser i höstmörkret? Jo, det ska vi berätta! Svaret finns i sagan om en figur som hette Jack som försökte lura Djävulen. Läs på och berätta för barnen medan ni mumsar på rostade pumpafrön!

Historien om Jack – därför gör vi halloween-pumpa-lyktor!

Enligt en irländsk folksaga fanns det en gång en man som hette Jack, som var känd för sin dryckenskap och sitt häftiga temperament. En Allhelgonaafton blev Jack väldigt berusad på puben han brukade besöka. Han blev så berusad att hans liv var i fara och när han närmade sig döden dök Djävulen upp för att ta sig an hans själ.

Jack, som gärna ville leva vidare, bönade och bad Djävulen att låta honom få en endaste drink till innan han dog. Djävulen gick med på detta. Jack hade druckit upp alla sina pengar och frågade Djävulen om han hade något emot att tillfälligt anta formen av ett mynt så att Jack kunde betala för drinken, efter det att Jack hade betalat kunde ju Djävulen bli sig själv igen. Hjälpsam som Djävulen tydligen var gick han med på att göra som Jack bad och förvandlade sig till ett mynt. Jack tog genast myntet och stoppade det i sin börs som han noga stängde med ett korsformat lås. Djävulen som nu var instängd i och med korset på låset skrek och beordrade Jack att släppa honom. Jack lovade att släppa ut Djävulen om han i sin tur lovade att inte besvära Jack igen under ett helt år. Djävulen gick med på Jacks villkor. Jack som nu insåg att han hade fått en ny start i livet bättrade sig och var under en tid snäll mot sina barn och sin fru, började gå i kyrkan och gav till och med pengar till välgörenhet. Men så småningom började Jack leva sitt gamla liv igen.

Nästa Allhelgonaafton när Jack var på väg hem från puben dök Djävulen upp igen och krävde att Jack nu skulle följa med honom. Jack, som fortfarande inte var alltför ivrig att lämna jordelivet, distraherade Djävulen genom att övertyga honom om att han skulle plocka ett läckert äpple i ett äppelträd i närheten. Jack hjälpte till och med Djävulen upp i trädet och skar sedan snabbt ett kors i trädets stam. Återigen var Djävulen lurad och hindrad av korset satt han fast uppe i trädet. Djävulen erbjöd Jack tio års lugn och ro mot sin frigivning men Jack envisades med att Djävulen aldrig mer skulle besvära honom. Djävulen visade sig återigen vara foglig och gick med på detta och släpptes.

Nästan ett år senare klarade Jacks kropp inte längre av hans osunda leverne och Jack dog. När Jack knackade på himlens port fick han veta att på grund av det liv han levt kunde han under inga omständigheter släppas in i himlen. Då försökte Jack få tillträde till helvetet istället men Djävulen som fortfarande surade för att Jack lurat honom flera gånger, vägrade släppa in Jack. Jack fick alltså varken komma in i himlen eller i helvetet och var därmed dömd att för evigt vandra omkring som en osalig ande på jorden, i evigt mörker.

Men snäll som Djävulen ändå var slängde han till Jack ett glödande kol för att han skulle kunna hitta i det eviga mörkret. Jack stoppade kolet i en urkarvad kålrot och det blev känt som en Jack O’Lantern! Och om du tittar efter noga på Allhelgonaafton kan du fortfarande se ett ljus från Jacks låga där han för evigt irrar runt i jakten på ett hem.

Nu tänker du kanske, det var ju en intressant historia men var kommer pumporna in i bilden? Jo, i den irländska traditionen brukade man göra lyktor av kålrötter eller betor till All Hallows Eve (Halloween) som representerade de dödas själar. Men när irländarna emigrerade till Amerika hade de svårt att hitta kålrötter att göra lyktor av, däremot fann de ett överflöd av pumpor som fungerade bra som substitut. Allt sedan dess kan man inte fira Halloween utan en Halloween pumpa!

Förvirrad? Halloween och allhelgona – vad är vad och när är det? Här reder vi ut begreppen>>

halloween pumpa

Halloween snacks till sagan: Rostade pumpakärnor

Ta vara på pumpakärnorna när du har gjort din lykta. Rensa kärnorna från fruktkött, skölj och torka. Rosta dem i olja i stekpannan på medelstark värme i ca 20 min eller i olja i en långpanna i ugnen i 275 grader – håll ögonen på ugnen, det här går fort! Rör om då och då så att de inte bränns vid. Låt de rostade kärnorna rinna av på hushållspapper och salta – Servera som snacks!

Något att dricka till? Här hittar du våra 5 godaste Halloweendrinkar>>

Inspiration halloween pumpa

På vår pinterest anslagstavla har vi samlat en hel massa inspiration när du ska karva halloween pumpa!

Sending
User Review
5 (1 vote)