Så firar vi midsommar – från A till Ö

midsommar traditioner

Älskade midsommar! Här är allt du behöver tänka på inför midsommar, tips och traditioner blandat i en ordlista – midsommarfirande från A till Ö!

A

Allsång. Det ska sjungas till midsommar, både vid dans kring midsommarstången och som svensk tradition påbjuder vid inmundigandet av sill och snaps. Här kan du ladda ner fina sånghäften till midsommarbordet>>

B

Blommor. Det ska vara massvis med blommor till midsommar – i kransar i håret, i midsommarstången och i vaser på bordet. Och enligt midsommartraditionen ska de flickor som vill drömma om sin framtida make under tystnad plocka sju sorters blommor och sova med dem under huvudkudden.

C

Camping. Att fira midsommar på camping är en klassiker. Ofta förekommer en hel massa firande med midsommarstång och ringlekar. Några av de större och mer kända campingarna är också kända för sitt fram emot småtimmarna ibland stökiga midsommarfirande.

midsommarfirande

D

Dans. Midsommarstången – som så mycket annat i våra traditioner något som kommit till oss från Tyskland – är midsommarens viktigaste attribut och runt den ska det dansas ringlekar. Sju vackra flickor i en ring, Morsgrisar är vi allihopa, Vi äro musikanter, Uppå källarbacken och så klart Små grodorna är traditionsenliga sånger. Kommer du inte ihåg texterna finns några ringlekar och sånger till midsommar att ladda ner här>>

E

Epistel. Är det någon gång som vi faller tillbaka på våra svenska traditioner så är det vid midsommar och då sjungs det med fördel en eller flera av vår nationalskald Bellmans mustiga sånger. Fredmans epistlar gavs ut 1790 och Fredmans sånger 1791 och flera av dem, som Så lunka vi så småningom, Gubben Noak och Vila vid denna källa är än idag populära dryckesvisor.

F

Femkamp. Till midsommar ska det inte bara dansas utan också lekas, det är faktiskt nästan lika viktigt! Ofta leker man klassiska lekar som att hoppa säck och att fixa en femkamp i olika lekar är en klassiker! Här finns tips om traditionella lekar till midsommarens femkamp>>

midsommar grilla

G

Grilla. För många är det tradition att äta midsommarlunch med sill och att sedan äta något grillat till middag. Grilloset ligger tjockt över sommarstugeområdena fram emot midsommarkvällen. Här finns lite tips för grillningen och roliga quiz och lekar med grilltema som passar fint till det grillade>>

H

Hemlagat. Paj, köttbullar, sill – det mesta går att köpa färdigt. Men hemlagat är så klart godast! Med s.k. 5 minuters sill kan man superenkelt göra egen sill som imponerar. Den är urvattnad och inlagd – du behöver bara krydda – och den är klar på 5 minuter – men smakar godast om den får stå i kylen ett dygn.

I

Insekter. Det är bara inte vi människor som gillar sommaren! Passa er för fästingar när ni plockar midsommarblommor – och glöm inte att ta med myggmedel!

midsommarmat

J

Jordgubbar. Ett måste! Mer behöver inte sägas… förutom att de är goda på tårta också. Här finns recept på 3 goda sommartårtor>>

midsommartraditioner

K

Krans. Ska du ha i håret. Bind en själv med björkris och blommor.

L

Lekar. Leka måste man göra på midsommarafton, tillsammans både barn och vuxna! Här hittar du tips på roliga, färdiga lekar till midsommar!>>

Topp 3 av lekar till midsommar:

  1. Testat & Klart – SOMMAR! Rolig lagtävling med 33 färdiga och somriga tester i fina brev- barn och vuxna kan leka tillsammans!
  2. Midsommarfest! En festlek med 11 midsomriga utmaningar – sex teoretiska, två provningar och tre fysiska lekar som kan blandas hur man vill.
  3. Årets sommarquiz. Sommarens bästa quiz – roligt, aktuellt och riktigt somrigt! Quizet bygger på somriga låtar som maxar sommarstämningen och följs av kul och kluriga frågor om allt som har med sommaren att göra.
midsommar lekar

M

Matjessill. Midsommarsillen framför andra som äts med gräddfil och hackad gräslök. Eller gör en matjessilltårta och dekorera med gräslök och rädisor i form av en midsommarstång! Namnet Matjes kommer från holländskans Maatjesharing som betyder jungfrusill, vilket är lika med ungsill som ännu inte hunnit leka. Den är lite fetare än vanlig sill. Köper du matjessill i Holland och tror att du ska få en god midsommarsill blir du dock besviken. Holländsk och svensk matjessill skiljer sig åt, framför allt vad gäller kryddning och smak.

midsommar traditioner

N

Nubbe. En liten snaps uppskattar många till midsommarsillen. Krydda din egen med dill, chili eller fläder. Här finns tips på smaksättning>>

Och nubbevisorna till midsommar finns på vårt fina sånghäfte som du skriver ut gratis med rabattkoden här>>

O

Offerfest. Ursprunget till midsommarfirandet är förkristet och var en glädjens fest på den längsta dagen för att fira sommaren. Under nordisk bronsålder förekom soldyrkan och man firade förmodligen sommarsolståndet med någon form av offerfester i fruktsamhetens tecken. Midsommar som firande nämns första gången i de isländska kungasagorna från 1200-talet.

Kyrkan var i vanlig ordning inte så glad åt det hedniska firanden och på 300-talet knöt man Midsommar till firandet av Johannes döparens födelse, enligt Lukasevangeliet föddes han 6 månader innan Jesus. I Sverige lyckades kyrkan osedvanligt dåligt med att konvertera firandet till ett kristet sådant och Midsommarfesten är den av våra stora högtider som har minst anknytning till kyrkan, man lyckades ju som bekant betydligt bättre med att förknippa jul och Jesu födelse.

P

Potatis. Potatisen har varit och är otroligt viktig för både landet Sveriges utveckling och för det svenska köket – men aldrig får den spela samma huvudroll som på midsommarbordet. Den ska vara färsk och kokt med dill.

Q

Quiz. Ett quiz är den perfekta festunderhållningen! Ett musikquiz med fyndiga följdfrågor är stämningsskapande och kul. Eller prova ett mingelquiz med roliga quizfrågor som man sätter upp, lite som en tipspromenad fast ännu roligare. Passar perfekt i trädgården eller längs en trevlig promenad.

Topp 3 quiz till midsommar:

  1. Årets sommarquiz – årets sommarquiz med stämningsskapande låtar på färdig spellista och aktuella, fyndiga följdfrågor.
  2. Mingelquiz Sommar! Kul quiz med 12 temafrågesidor som man sätter upp. Gästerna minglar och quizzar, kanske med en svalkande drink i handen.
  3. Musikquiz: Summertime! baserat på 23 internationella sommarhits med kul följdfrågor som passar alla – även om man inte är uppväxt med Tomas Ledin och päronsplitt.
midsommar ordlista

R

Regn. Oavsett vad väderleksrapporten säger så vet vi av erfarenhet att det väldigt ofta kommer en skur precis när man dukat utomhus och hällt upp den första snapsen. Så glöm inte att regnsäkra ditt midsommarfirande!

S

Skattjakt. En skattjakt är aldrig fel – och som festlek till barnen finns det få saker som överträffar att få lösa gåtor i jakten på en mumsig skatt!

Topp 3 skattjakter till midsommar:

  1. Sommarmysteriet. Barnen får en flaskpost som är början på en skattjakt med kluriga och somriga gåtor. Finns för yngre barn i förskoleåldern och för de som börjat skolan.
  2. Mobilskattjakt: Sommar! Om de vuxna sitter still och äter och pratat för länge kan en somrig mobilskattjakt vara lösningen för barnen. De följer en karat och svarar på gåtor i sin favoritsak mobilen.
  3. Uppdrag: Skattjakt! En skattjakt med 8 utmaningar – både tankenötter och mer praktiska. En lite mer avancerad lek som passar för många barn.
midsommarlekar barn

T

Tipspromenad. En klassiker bland festlekar just till midsommar. Här finns en färdig tipspromenad till midsommar att ladda ner – eller välj ett liten “tjusigare” alternativ och bjud gästerna på ett Sommarmingelquiz med quizfrågor istället för 1, X, 2 – det går också fint att sätta upp längs en trevlig promenad. En kul tipspromenad för barnen med en twist är Sommarjakten, där varje fråga ger en bokstav som ska bilda ett lösenord.

U

Ungbjörk. Det är björkris och ungbjörkar du ska använda för att löva logen – eller i alla fall altanen.

V

Vatten. Både att dricka och att bada i. Glöm inte att bjuda dina gäster på vatten – ett läskande och alkoholfritt alternativ som behövs till salt sill och massvis med midsommarlekar – förhoppningsvis under en skinande sol. Och naturligtvis ska vi också hoppa i plurret, ett midsommardopp är ett måste!

midsommartraditioner

X

Kryss. Melodikryss. Ett härlig somrigt, stämningsskapande melodikryss med färdiga frågor och spellista hittar du här>>

Y

Yngel. Yngel blir det små grodor av. De små grodorna är en helig midsommartradition känd långt ut över landets gränser. Men vad har de små grodorna med midsommar att gör – egentligen? Svaret får du här>>

Z

Zon. Midsommarafton är en av de där dagarna då vi faktiskt borde skapa en skärmfri zon. Stäng av wifi och lägg undan telefonerna och umgås bara med varandra!

Å

Ål. Ål är förutom sill en fisk som många vill se på midsommarbordet. Men till skillnad från sill som man kan köpa MSC-märkt från hållbart fiske rekommenderar WWF att man helt ska avstå från ålen som är akut hotad. De ålar vi fångar i Sverige ska istället få simma till Sargassohavet och föröka sig.

Ä

Äng. En äng behövs för att fira midsommar, där plockar vi midsommarblommorna, där reser vi midsommarstången och så sjunger vi om den i Taubes odödliga sommarklassiker Sjösala vals: “Och se så många blommor som redan slagit ut på ängen, Gullviva, Mandelblom, Kattfot och Blå viol!

midsommarlekar

Ö

Öl. Öl är kanske drycken framför andra till midsommarmaten. Välj öl som samspelar med maten och inte tar över för mycket. Och välj gärna öl med lite lägre alkoholhalt eftersom midsommarfirandet ofta blir långt och börjar redan till lunch.

Sending
User Review
5 (4 votes)